Rautatie sekoittaa pään

Pikkusiskoni mielestä Juhani Ahon Rautatie oli tosi rasittava kirja. Luin sen osittain lähdemateriaalina erästä novelliani varten. Kirja on lyhyt ja luin sen lähes yhdeltä istumalta, ei se siis missään nimessä tylsä ole.
Rautatie-kansi
Rasittava kirja kyllä on. Se on tolkuttoman suomalainen: kirjassa intetään, vängätään, kiukutellaan, mökötetään, mykkäkouluillaan ja ollaan muuten vain passiivis-aggressiivisia aivan jatkuvasti. Ulkomaalaisen silmiin kirja ei varmaan vaikuttaisi lainkaan uskottavalta, eihän kukaan noin voi käyttäytyä. Mutta kyllä Suomessa voi.

Kun maalaispariskunta Matti ja Liisa kuulee, että lähikylään tulee rautatie, he eivät ole uskoa koko juttua. Miten tie voi olla tehty raudasta? Ja se menee kovempaa kuin nopeinkaan hevonen? Varmasti ylhäisempi väki vain yrittää heitä narrata. Kovasti tekisi mieli katsomaan tätä uutta ihmettä, eikä pariskunta pysty oikein muuta enää ajattelemaankaan, vaikka kovasti kieltää kaikille, toisilleenkin, olevansa siitä lainkaan kiinnostuneita.

Pakkohan se on kuitenkin mennä vihdoin ihmettelemään rautatietä, kunhan matkalle on keksitty jokin aivan toinen virallinen syy. Onkohan se kaiken ihmettelyn arvoinen?

Kommentoi
Name and Mail are required