Äidinmaidonkorvikeliigat vauhdissa

Olen kuullut aiemminkin äidinmaidonkorvikejauheen diilaamisesta Kiinaan. Siellä siitä saa paljon korkeamman hinnan. Useimmissa Amsterdamin kaupoissa on ostorajoitukset korvikejauheen suhteen.

Silti tuli eilen aika bisarri fiilis, kuin olisi lukenut Lehti-lehteä, lukiessani AT5-paikallistelevision nettisivuja. Siellä oli jokin “asunto suljettiin kannabisviljelmän takia”, jonka “Lue myös nämä” -listalla oli monta artikkelia: poliisi löysi asunnosta hamppuviljelmän, asunnosta löytyi valtava hamppuviljelmä jne, ja poliisi löysi asunnon täynnä maitojauhetta. Mikä ei kuulu joukkoon. (No, tietysti oikea vastaus on: ei mikään.)

Asunto täynnä äidinmaidonkorviketta

Poliisi oli saanut vinkin, että “aasialaisen näköinen” nainen kuljetti asuntoonsa isoja määriä korvikejauhetta ja konstaapelit menivät vilkaisemaan paikkaa. Näky ällistytti heidät, sillä kämpässä oli niin paljon maitojauhetta, että sinne mahtui tuskin sekaan. Asukkaat pystyivät esittämään kokonaisen nipun kuitteja jauhepurkeista, joten rikosta ei ollut tapahtunut. Poliisi kuitenkin jatkaa selvityksiä mahdollisten muiden rikosten varalta.

Yksi iso jauhepaketti maksaa poliisin mukaan noin 15 euroa Hollannissa ja siitä saa jopa 50 euroa Kiinassa. Näin homma kannattaa hyvin, vaikka laivarahdista tuleekin kustannuksia.

Homma liittyy muutaman vuoden takaiseen melamiinimaitoskandaliin, jossa kiinalaisvauvoja kuoli kontaminoituneeseen maitoon. Sinänsä ymmärrettävää, että luotto sikäläiseen maitoon on mennyttä. Surullista kuitenkin.

Voisi myös kuvitella, että äidinmaidonkorvikkeen status tekee siitä rikkaiden keskuudessa suositumman kuin rintamaidosta, sitä ei enää käytetä vain korvikkeena kun imetys ei onnistu. Afrikassahan on ilmeisesti ollut vastaava ongelma, kun Nestlén mainosmiehet saivat paikalliset uskomaan, että korvike on parempaa kuin äidinmaito. Ja sitten jauheet sekoitettiin likaiseen veteen.

Lisäksi voi olla, että myös Kiinan puolella tapahtuu asiaan liittyvää rikollisuutta, sillä tuskin kovin monella vanhemmalla on varaa maksaa tuota 50 euroa korvikepurkista.

Tulee mieleen sketsimäinen skenaario, jossa maitodiileri leikkaa uhriltaan sormen, kun tällä ei ole varaa maksaa korvikevelkoja. Viereisestä huoneesta kuuluu nälkäisen vauvan huutoa. Vaikka eihän tällaisessa ole mitään hauskaa, eikä tilanne välttämättä ole kovin kaukanakaan.

Hong Kongissa ainakin 2013 pidätettiin paljon enemmän äidinmaidonkorvikkeen kuin huumeiden salakuljettajia. Toki korvikediilauksesta jää helpommin kiinni, kun putelit ovat valtavan suuria verrattuna huumepussukoihin.

(Kuva: Amsterdamin poliisi)

Kommentoi
Name and Mail are required