Perheenäidin perfektionismia

Taru Kumara-Moision esikoisromaani Maan vetovoima kertoo täydellisyyden tavoittelusta. Noora on Tampereella asuva, nuori kotiäiti, joka haluaa elää ekologisesti, kasvattaa lapsensa pedagogisesti ja hoitaa parisuhdettaan. Hyllyt täyttyvät aiheeseen liittyvistä lehtileikkeistä ja jääkaapin ovi muistilistoista ja elämänohjeista. Kaikki ei kuitenkaan mene aina niin suoraviivaisesti.

Maan vetovoima -kansi

Nooran palvoma Mumma, körttisuvun matriarkka, kuolee ja Noora haluaa tälle myös täydelliset, suureelliset hautajaiset. Hän haluaa päättää kaikesta jokaista kirjasinlajia ja ruokareseptiä myöten. Tämä oli minusta jotenkin epäuskottavasti kuvattu, tai minun on ainakin helpompi ymmärtää ja uskoa täydellisen perheen kuin täydellisten hautajaisten tavoittelu. Ehkä en ole vain elänyt tarpeeksi sukudraamoja.

Kumara-Moision kirjoitustyyli on mainio. Minusta kirja kuitenkin toisti ja alleviivasi liikaa itseään. Arkinen tilanne toisensa jälkeen, jossa Noora yrittää tehdä kaiken oppiensa mukaan ja kokee epäonnistumisen tunnetta, kun lapset eivät olekaan toisilleen lempeitä tai miehen kirjoittama runoviesti onkin liian humoristinen. Myös Mumma-muistelmat tuntuivat samaan tapaan toistavan itseään, vaikka alkoivatkin nopeammin eskaloitua.

Kenties mielenkiintoisinta Maan vetovoimassa oli se, miten kirjassa yhdistetään uskonto ja täydellisyydentavoittelu, mutta kuitenkin erikseen. Mumma oli syvästi uskovainen, mutta Noora ei ole. Hänen täydellisyyden tavoitteluunsa ei myöskään liity taloudellinen menestys, kuten siihen mitä mediassa yleensä nähdään. Pidin myös kirjan intertekstuaalisuudesta, 1. lauseesta lähtien.

Minulle ei aivan valjennut kuinka realistista tämän oli tarkoitus olla, realismia vai satiiria jonka ei ole tarkoituskaan olla täysin uskottavaa.

Ehkä tämä ei ollut aivan minun kirjani, koska se käsitteli niin paljon esimerkiksi lasten kasvatusta, joka minua ei kiinnosta – monia muita kyllä. Romaani onkin saanut hyvät arvostelut esimerkiksi Goodreadsissa. Itse odotan mielenkiinnolla Kumara-Moision seuraavaa teosta koska tässä oli paljon hyvää ja kiinnostavaa.

Taru Kumara-Moisio on tuttavani ja olemme tehneet töitä yhdessä Osuuskummassa. Sain ilmaisen arvostelukappaleen kirjasta Nordbooksilta, joka on kustantanut myös Seeprakoiran seikkailut -lastenkirjani.

Kommentoi
Name and Mail are required