Pukeudu kirjaksi

Yhtenä päivänä puin raidalliset housut ja paidan, jossa on isoja mansikankuvia. Minulle tuli yhdistelmästä mieleen Marina Lewyckan romaani Muu maa mansikka?, raidat edustavat tietysti mansikkapenkkejä.

Siitä lähti idea, että entä jos romaanihahmon sijaan pukeutuisikin kirjatapahtumaan itse romaaniksi. Itse asiassa olen jo kerran melkein tehnytkin niin: Seeprakoiran seikkailut -lastenkirjani julkkareissa minulla oli mustavalkoraidallinen paita ja seeprakuvioinen huivi. Mitään leijona- tai koira-aiheista ei tosin ollut.

Ei tämä varmaan tietysti mikään minun ideani ole. Leea Nykänen postasi joskus Osuuskumman Facebook-sivulle tuunanneensa Perhonen ja jaguaari -novellikokoelmaan sopivat sukat.

Miten romaaneiksini pitäisi pukeutua? Hyvä kysymys. Marian ilmestyskirjaan liittyvää vaatetusta en keksi kuin Che-paidan, mutta Alepan kassi ja nätti muistikirja olisivat ainakin sopivaa rekvisiittaa. Mielellään vihreä pystytukka.

Makuuhaavoja-asussa korvatulpat tai kuulosuojaimet olisivat olennaiset. Ja satiinipyjama. Tämä tosin uhkaa lipsua sinne hahmo-cosplayn puolelle.

Häpeämätön-asussa voisi olla kirjavia ja outoja vaatteita (joista jossain cupcake-kuviota) ja koruja, I Love Bergen -tyyppinen t-paita (tai Commodore 64 -logo) ja törkeät korkokengät, ehkä tanssivaatteitakin, vaikkapa hame. Niveltukia, mustelmia ja jauhotahroja. Taskussa pullottaisi tietenkin sanelukone. Ruusun terälehdetkin sopisivat. Kirjan sisällön huomioiden kokonaisuus saisi olla outo, räiskyvä ja ylivedetty.

Palsamoituun pitäisi varmaan pukeutua jotakuinkin kokomustaan ja lisäksi jotain Egyptistä muistuttavaa, esim. koruja. Aurinkolasit ja käsidesipullo.

Sisimmäinen-cosplayhin kuuluisi t-paita, jossa on lampaan kuva, tai vaikkapa jonkin eläinsuojelujärjestön paita, sekä muuten rock-henkinen asu, kuten nahkarotsi ja revityt pillifarkut. Lammaspaitaa harkitsinkin julkkareihin, mutta en netistä löytänyt kivaa.

Syksyllä ilmestyvä Adeno olisi suhteellisen helppo visualisoida. Jossain vaatteessa pitäisi olla kuurankukkia, jos se ei onnistu niin vähintään jääpuikkoja, lumihiutaleita tms. Lapaset käteen ja jotain peliaiheista, vaikka shakkiruudulliset housut jos ei muuta. Taskusta pilkottamaan kangasnenäliina. Ei missään nimessä meikkiä, lookin pitäisi olla androgyyninen. Hiukset saa kyllä laittaa. Kruunataan santelipuuöljyn tuoksulla.

Siitä seuraava romaanini Rihmasto sisältää kaksi täysin erillistä, mutta yhteen kytkeytyvää tarinaa. Asuun kuuluisi jonkin punk-bändin paita (tai vaikkapa festarirannekkeita tai keikkapaikan leima kädessä) ja jotain buddhalaista (esim. kesa-kaapu tai buddhalaiset rukoushelmet). Housuissa tai vaikka korussa olisi sieniä, tai esim. kärpässienen mieleen tuovat punaiset housut valkoisillä pilkuilla ja/tai jotain flamencoon liittyvää. Plussaa jos kokonaisuus haisee ummehtuneelta ja tunkkaiselta.

Mihin romaaniin pukeutuisit ja miten?

One Response “Pukeudu kirjaksi”

  1. SusuPetal says:

    No, jopas heitit pahan kysymyksen.

    Cosplay-tapahtumissa olen muinoin käynyt, joten tiedän, että mitään propseja en puvun kanssa haluaisi. Ei myöskään mitään sellaista, että tukehtuu kuumuuteen.

    Joskus Harry Potter-kuumen ollessa kovimmillaan ja leffojen päähenkilöiden käydessä Hgissä paikalla oli satoja pikku-rohkelikkoja, joten mitään main streamia ei asu voisi olla.

    Niin kuin sinä, mietin omia kirjojani ja päädyin pukeutumaan Heddaksi. Mukava oloasu, hiukset sekaisin, silmät seivovat päässä, taskussa tupakat ja lonkero.

Kommentoi
Name and Mail are required