Maailman paskin jätkä

Kanadalainen Douglas Coupland on yksi suosikkikirjailijoitani, tai ehkä olisi parempi sanoa, että hän on kirjoittanut useita lempikirjoistani. Hänellä on karkeasti jaoteltuna kahdenlaisia romaaneja: nokkelia ja syvällisiä (pari on molempia). Syvällisistä pidän yleensä paljon enemmän.

Worst. Person. Ever. on puhtaasti nokkela (ja absurdi ja bisarri), mitään syvällistä siinä ei ole. Kirjaa tahdittavat pätkät erilaisista “tietoteksteistä” kuten Wikipediasta, joskin ainakin valtaosa näistä on vähintään osittain fiktiivisiä.

Kirja kertoo brittiläisestä videokuvaaja Raymond Guntista, joka on melkoinen kusipääjuntti. Hän tykkää viinasta, seksistä, huumeista, mitä eksoottisimmilla sanoilla kiroilusta (melkein Kapteeni Haddockin malliin) sekä hyvästä ruoasta ja halveksii syvästi lähes kaikkia ja kaikkea. Varastaminen ei tunnu missään ja tappaminenkin hätätilassa onnistuisi. Ja kirjan ydin ei todellakaan ole, että Raymondista tulisi parempi ihminen.

Raymond päätyy ex-vaimonsa Fionan kautta Kiribatille kuvaamaan trooppista reality-sarjaa, mukanaan avustajaksi värvätty koditon Neal. Sarjan kuvaukset tosin onnistuvat vasta kirjan loppuvaiheilla, koska sitä ennen menoa hidastavat mm. Raymondin pakonomainen tarve joutua vaikeuksiin, usein sairaalaan tai putkaan, monesti kusipäisyytensä seurauksena.

They chanted: “Vakubati, take your dreadful fuckpeople and leave our gracious islands now!”

Worst. Person. Ever. -kansi

Tästä johtuen lukija myös symppaa Raymondia ainakin pikkuisen, koska aina kun näyttää siltä että asiat menevät loistavasti, ne päätyvätkin menemään katastrofaalisen huonosti. Ja joskus se ei edes ole Raymondin syy. Ydinsota ehkä ihan vähän on.

Kirja on karikatyyriydessään ja täysin poskettomassa tarinassaan varsin omituinen ja tuo mieleen valkokankaan kakoilukomediat, vaikka kirjaformaatti ja Couplandin älyllinen viileys ja hervoton sanavarasto tekevätkin siitä aavistuksen sivistyneemmän. Siinä on myös jotain jopa montypythonmaisen absurdia.

Naispuolisten sivuhenkilöiden kaarti käy niin valtavaksi, että minulla ainakin meni sekaisin kuka on esimerkiksi Tabs, Peggy (joka oudosti unohtuu kesken kirjan), Elspeth tai LACEY. Okei, LACEYä ei unohda, koska hänen nimensä kirjoitetaan aina lihavoidulla versaalilla, eikä se todellakaan ole siksi että hän olisi Se Oikea, päinvastoin).

Naiset voisi jakaa sen mukaan, keitä Raymond haluaa nussia ja ketkä haluavat nussia Raymondia, yleensä kaksi eri kategoriaa. Seksimagneetiksi osoittautunut Neal tosin tuppaa viemään Raymondin naiset aina siinä määrin, että “sairastuu” liiasta panemisesta.

Neal was crestfallen. “I may be snackered on Ecstasy, Ray, but no way in a million years could you make me eat what’s inside any of these tins. Christ only knows what’s in them.”

Drywall
Melamine
Hitchhikers
Nurses
Diseased sheep lungs
Crisps
Cat food too scary for cats
Jellied donkey piss
Yoga mats
Vinyl pool toys
Venereal ovaries
Braided gerbil urethras
Shredded car parts
Dolphins
Neon tetras
Tetra Pak boxes
Broken dreams
Kittens with mittens
Mutton leavings
Silicon chips
Pregnant fetal pigs
Unsold Shrek DVDs
That bucket of blood from Carrie
Angioplasty scrapings
Wank tissues
Biopsy leftovers
Sentient colon polyps

Tästä kaikesta huolimatta kirja on ihan hauska, kunnes toiseksi viimeinen kohtaus melkeinpä pilasi minulta koko kirjan. Tämä ei ole aivan tavatonta Couplandilla. Sanon vain, että kyseessä oli todella mauton juonenkäänne, jollaisia olen täällä blogissakin haukkunut, joka esitettiin vielä erityisen epäonnistuneella tavalla.

3 Responses “Maailman paskin jätkä”

  1. Hei!

    Löysin juuri blogisi, moni juttu kolahti näin krooniselle migreenikolle jolla on myös kokemusta vammaisalan töistä. Tuleeko sinulle ilmoitus kommenteista niin että vanhojakin juttuja voi kommentoida jos ne ovat omalla kohdalla ajankohtaisia? Esimerkiksi ableismiin liittyvät jutut olivat kaikki enemmän tai vähemmän vanhoja mutta herättivät ajatuksia.

    • Kiva kuulla. Tulee ilmoitus kaikista kommenteista, on aina hauska saada kommentteja vanhoihinkin postauksiin.

      Minullahan on myös terveys/lääketiedeblogi osoitteessa http://www.hankalapotilas.net , jossa käsitellään myös migreeniä, kuten myös terveyskirjoissani (mukaan lukien syksyllä ilmestyvä erityisruokavaliokirja).

  2. Ok, hyvä tietää! Joskus tuo bloggailu on vähän yksinäistä puuhaa ja olisi kiva vaihtaa välillä pari ajatusta kommenteissa, joten mukava tietää että siihen on mahdollisuus :)

Kommentoi
Name and Mail are required