Mitä yhteistä on ramadanilla ja pridellä?

Suomessa on kohistu nyt kahdestakin vähemmistöjen tapahtumasta Helsingissä: ylikersantti Juho Pylvänäisen sotilaspuvusta Helsinki Pridellä sekä Itiksen Eid al-Fitr -tapahtumasta, jossa juhlittiin ramadanin päättymistä. Näissä on yllättävän paljon samaa.

Kuten moni on jo maininnut, Ruotsissa puolustusvoimat osallistuvat prideen ihan virallisesti. En tiedä missä kaikissa maissa näin tehdään, mutta täällä Hollannissa myös. Armeijalla, merivoimilla, ilmavoimilla ja rajavartiostolla on ainakin joinain vuosina ollut yhteinen vene Amsterdam Pridessä. Noista tahoista en ole varma, mutta poliisi on käyttänyt prideä myös rekrytointiin. Hollannin poliisillahan on myös oma “pinkki ja sininen” -homoverkosto.

Täällä priden luonne on toki aika erilainen kuin Suomessa, koska kyseessä on nimenomaan värikkäiden bilelaivojen paraati, jota sadattuhannet ihmiset kokoontuvat katsomaan. Se on koko kaupungin juhla, vähän kuin vappu, ei todellakaan vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen. Mukana olevat reilut sata venettä tosin ilmeisesti arvotaan, koska halukkaita on aina niin paljon.

Siitähän on nyt sotilaspuvun takia kiistelty, että onko Helsinki Pride mielenosoitus vai ei. Kanavissa kulkeva bileparaati jota koko kaupunki kerääntyy innoissaan katselemaan ei ainakaan vaikuta mielenosoitukselta. Se ei toki tarkoita, ettei Amsterdam Pridessä ole mitään vakavaa sanomaa. Esim. Amnesty on mukana muistuttamassa, kuinka monessa maassa homoseksuaalisuus voi yhä viedä vankilaan tai jopa teloitettavaksi.

Myös puhdas bilevene voi olla tietynlainen mielenilmaus, kuten vuonna 2014 mukaan tullut marokkolaisten vene, joka purjehtii myös tämän vuoden pridessä. Sillä on tosin marokkolais-hollantilaisen kattojärjestön siunaus. Turkkilaisilla ja liberaaleilla juutalaisillakin on omat veneensä. Toki myös kristillisillä kirkoilla, kuten onneksi nyt suomessakin. Lisäksi on kaikkia maailmanuskontoja edustava yhteisvene, jossa on mukana mm. homo imaami.

Hämmentää, miten negatiivisesti Suomessa suhtaudutaan ramadaniin. Tai ehkä ei pitäisi yllättyä ottaen huomioon miten voimakkaasti äärioikeistolaiset mielipiteet Suomessa ovat nousseet ja miten vieraana islam nähdään.

Monissa maissa ramadaniin liittyviin juhlallisuuksiin osallistuminen on normaalia myös ei-muslimeille. Täällä Hollannissa Suikerfeestiä (paikallinen nimi Eidille) juhlistaa melko harva länkkärikauppa, mutta iftar-juhlaillallisia kyllä järjestävät esim. poliisivoimat. Australiassakin erästä iftaria isännöi peräti pääministeri. (Minä päätin tänä vuonna, että voisin vihdoin osallistua yhteen Suikerfeest-juhlaan kotini lähellä, mutta sitä ei olekaan enää olemassa.)

Täällä on itse asiassa menty vielä pidemmälle: AT5-paikallistelevisiokanava teki useita juttuja amsterdamilaisista, jotka viettävät ramadania, vaikka eivät ole muslimeja. Parille heistä se oli ensimmäinen kerta, yksi oli osallistunut jo monta vuotta. Osallistujat kertoivat, että heille kyseessä oli mielenkiintoinen, rauhallinen kuukausi, hiljentymisen aika. Tätä en ehkä ihan itse ymmärrä – mutta onneksi se, etten ymmärrä jotain, ei tarkoita, että siinä olisi jotain vikaa.

Toki prideä ja ramadania/Eidiä ei voi suoraan verrata toisiinsa, mutta on niissä paljon yhteneväisyyksiäkin. Molemmat ovat alkujaan tietyn kulttuurin tapahtumia, joihin ovat muutkin tervetulleita. Ja kummankin protestoiminen, oli kyse sitten hetero pridestä tai vastamielenosoituksista tai mistä netissä urputtamisesta, on vaan vitun nuivaa.

Jos ei näistä tapahtumista tykkää, niihin ei tarvitse osallistua(!). Kätevää. Minäkään en välitä Tuska-festivaalista, joten en sinne mene. Jos Tuskan ryskeitä vähän kotiini kuuluisi, kuten olisi varmaan ollut asia jos olisin ollut lapsuudenkodissani/siskollani sen aikaan, se ehkä vähän ärsyttäisi, mutta pystyisin elämään sen kanssa kun tietäisin, että monelle se on tärkeä tapahtuma. Jos paras ystäväni haluaisi esitellä minulle Tuskan, olisin Suomessa ja hänellä olisi ilmaisliput, menisin toki katsomaan millaista meno siellä on.

Ei ole olemassa yhtä yhtenäistä kulttuuria, ei kuulukaan, eikä sellaista olisi ilman maahanmuuttajiaakaan. Toiset tykkäävät lätkästä, toiset Hair-musikaalista. Erilaiset kulttuurit voivat elää yhdessä, lainailla toisiltaan asioita (kuten suomalainen kulttuuri on lainannut Lähi-Idästä vaikkapa kebabin), eikä niiden tarvitse sulautua.

Priden ja ramadanin juhliminen eivät tarkoita, että Suomessa kaikki muuttuvat homoiksi tai muslimeiksi – kuten yllättävän moni tuntuu kuvittelevan. Pystyn ymmärtämään kritiikin esim. siitä, että Suomeen otetaan liikaa maahanmuuttajia, mutta se on ihan eri asia kuin kritisoida ja jopa protestoida joulua muistuttavaa perhetapahtumaa.

Eri kulttuurien hyväksyminen on myös muiden hyväksymistä ihmisinä. Moni on ihmetellyt, että miksi sitä “homouttaan pitää kaikille mainostaa”, mutta edelleen HLBTIQ-ihmisiä tekee itsemurhia kokemansa syrjinnän, esimerkiksi rikkoutuneiden perhesiteiden takia. Itsensä hyväksyminen on olennaista ja pridessä on kyse pohjimmiltaan siitä – hyväksymme itsemme ja muut hyväksyvät meidät.

Jos ramadan-juhlallisuuksien protestoimisella jotain voi saada aikaan niin sen, että muslimit kokevat itsensä entistä ulkopuolisemmiksi. Johtaako se johonkin hyvään edes Rajat kiinni -tyyppisten porukoiden kannalta? Ei.

Ulkopuolisuuden tunne on juuri se, joka voi johtaa radikalisoitumiseen, Eidissä juhlittavat lämpimät perhesiteet taas suojaavat siltä. (Toki ulkopuolisuuden tunne ja syrjintä voi johtaa myös muslimilla itsemurhaan tai homolla radikalisoitumiseen, esim. äärioikeistoon.)

Vaikka nykyään kyllä tuntuu siltä, että nämä porukat lähinnä juhlivat kaikkea radikalisoitumista, se kun edistää heidän agendaansa. Joten ehkä heillä on “looginen” syy protesteillaan tukea sitä.

Kommentoi
Name and Mail are required