Tervetuloa hasselpähkinäsuklaalevite-Amsterdamiin!

Amsterdam on suosittu matkakohde. Useimmat tuntemistani suomalaisista tuntuvat siellä käyneen. Useimmilla syynä loma, monella myös konferenssi. Tänne tulee valtavasti turisteja myös esim. Jenkeistä ja Aasiasta, tietenkin naapuri/lähimaista Belgiasta, Britanniasta, Saksasta, Ranskasta jne. Ja monesta muusta paikasta.

Ongelma on, että kaupunki on hyvin pieni. Onhan täällä 800 000 asukasta, mutta siitä suurin osa on lähiöiden jättimäisissä kerrostaloissa. New York ja Lontoo vetävät paljon enemmän turisteja, mutta niissä on tilaakin. Lontoossa on lukuisia nähtävyyksiä ja kohteita, jotka sijoittuvat monien kilometrien päähän toisistaan, siroteltuina ympäriinsä.

Amsterdamin keskusta on samaa kokoluokkaa kuin Helsingissä. Hyvin lähelle saman kokoinen jos ajattelee että Helsingissä turisteja kiinnostava alue sijoittuu pääasiassa akselille Töölö-Linnanmäki-Sörnäinen-Punavuori. (Toki on monia muitakin kohteita, esim. Suomenlinna, Heureka, Nuuksio jne, mutta pääpiirteissään.)

Erona on tosin se, että Amsterdamin keskustan kadut ovat hyvin kapeita. Helsingissä tulee tilanne, jossa kadulla ei mahdu liikkumaan haluamaansa vauhtia tai alkaa ahdistaa ihmispaljous vain äärimmäisen harvoin, käytännössä se vaatii jonkin tapahtuman. Täällä se on keskustassa kesäisin arkipäivää, varsinkin viikonloppuisin. Olen asunut kuukauden punaisten lyhtyjen alueella, siellä ihmismassa oikeasti mateli.

Tungos ei ole ainoa ongelma, mitä turistimassat tuovat mukanaan. Etenkin brittituristeille Amsterdam on perinteisesti ollut kuin huvipuisto, johon mennään polttamaan pilveä ja juomaan kaljaa samalla kun katsotaan futista English breakfastia tarjoavissa pubeissa. Suomalaisen sieluun tämä ördäys ei tietysti satu yhtä pahasti kuin hollantilaisen – kesympää se enimmäkseen on kuin Kallion natiivit.

Ihan oma ilmiönsä on Nutella-Amsterdam. Kyllä, luit oikein. Jos googlettaa nutella amsterdam niin huomaa, että aiheesta on kirjoitettu monia lehtijuttujakin.

Nutella-Amsterdam

Amsterdamin keskustan ovat vallanneet jäätelöä, belgialaisia vohveleita ja Nutellaa myyvät kioskimaiset kahvilat. Lähes identtisiä liikkeitä on kymmenittäin. Usein samalla silmäyksellä näkee monta. Vuonna 2012 keskustassa oli 28 jäätelöbaaria, vuonna 2015 niitä oli 70. Määrä tuskin on vuodessa ainakaan laskenut.

Paikallistelevisiokanava AT5 laski toukokuussa kaikki turistialueen juustopuodit, jäätelö/vohveli/Nutella-kioskit, matkamuistoliikkeet ja kiertoajelu/lippukaupat. Niitä oli yhteensä 191.

Putiikit näkee myös oheisesta kartasta. Viivalla rajatun turistialueen pisin sivu on noin 3 km. (Oikeasti alue ulottuu tuosta vasemmalle, luonnollisesti Van Gogh -museo ja Rijksmuseum ovat suosittuja kohteita. Samoin niistä vasemmalle/länteen sijaitseva iso Vondelpark-puisto. Minä asun ehkä 2 km puiston länsinurkasta länteen.)

Jäätelö on hyvää ja maistuu etenkin lomalla. Ja kukapa ei tykkäisi belgialaisista vohveleista, varsinkin tuoreena. Moisissa puljuissa ne tosin tulevat keskimäärin vitriinistä. Mutta Nutella? Kuka haluaa Alankomaihin syömään italialaista suklaalevitettä, jota saa kaupasta lähes missä tahansa maassa? Se on hyvä kysymys.

Keskustan asukkaat alkavat olla läpeensä kyllästynyt tähän ilmiöön. Jokaisen Nutella-puodin tilalla on aiemmin ollut jotain muuta – luultavasti sellaista, josta on paikallisille (ja sivistyneemmille turisteille) enemmän iloa.

Liikkeiden määrää yritetään siis vähentää. Ilmeisesti osa niistä operoi laittomasti, koska jäätelöbaariksi lisensoidussa liiketilassa ei saisi valmistaa lämmintä ruokaa (vohveleita). Itse ongelmaa se ei tietysti ratkaise.

Viime vuosina Amsterdamin matkailutoimisto on panostanut siihen, että turistit vierailisivat myös Amsterdamin reunamilla ja ulkopuolella. Kaupungin rajoja yritetään häivyttää, koska monessa muussa maassa Amsterdam voisi hyvin jatkua 50 kilometrin päähän.

Zandvoortin uimaranta onkin siis nykyään Amsterdam Beach ja Muidenin linnoitus on Amsterdam Castle. Jep. Kuulostaa aika muoviselta. (Zandvoortiin kulkeva liikenne on kuumina päivinä ääritäynnä jo paikallisiakin.) Lelystadin kaupungin outlet-kylä Batavia Stadia markkinoidaan ilmaisella sukkulabussilla ilman mitään mainintaa, että se ei sijaitse Amsterdamissa tai lähimaillakaan. Sinne ja Amsterdam Beachille menee helposti yli tunti bussilla.

Saa nähdä, miten hyvin kampanjointi onnistuu. Taidemuseoiden, kanava-ajeluiden ja Anne Frankin talon suosiota nämä kohteet tuskin juurikaan nakertavat. Mutta ehkä osa Nutella-matkailijoista suuntaa naapurikaupunkeihin. Sinnekin voidaan sitten perustaa uusia vohvelisalonkeja ja tulppaaninmuotoisia suklaita myyviä liikkeitä.

P.S. Jos olet menossa Hollantiin, kannattaa tutustua listaani muista kivoista kaupungeista. Junalla Rotterdamiinkin pääsee reilussa puolessa tunnissa, vaikka se on kauempana kuin Zandvoort.

Kommentoi
Name and Mail are required