NaNoWriMo taipui runoksi

Jep. Kirjoitan taas NaNoWriMoa. Yhdeksättä kertaa. Mutta tänä vuonna olen NaNo-kapinallinen, kuten monet ovat. Jotkut kirjoittavat romaanien sijaan runoja tai blogipostauksia tai editoivat vanhaa tekstiä. Itsekin kirjoitin aikoinaan Camp NaNoWriMossa näytelmiä, vaikka se ei ollut enää niiden kirjoittamiseen tarkoitettu ScriptFrenzy.

Nyt kirjoitan kyllä romaania, mutta runomuodossa. Kapinallisuus tulee siitä, että en laske sanoja vaan liuskoja, kuten ScriptFrenzyssä. Siitä tuttuun tapaan katson olevani valmis, kun minulla on 100 liuskaa tekstiä. Yksi liuska muunnetaan siis 500 sanaksi, jotta saadaan “50 000 sanan” saldo. Olen tätä aika monta kertaa tehnyt, niin tänä vuonna voin ihan hyvin tehdä näin.

Olen todennut, että rakastan kirjoittaa proosaa runomuodossa. Jälki on ollut myös miellyttävää. Itselleni epätyypilliseen tapaan en ole tehnyt pikkutarkkoja suunnitelmia kohtauslistoineen. Romaani perustuu proosarunooni Lankamaailma. Se kertoo minulle tarinan keskiosan ja (lähes) lopun.

Ennen kaikkea siinä on se oikea tunnelma. Tähän mennessä olen kirjoittanut kaksi romaania novellieni pohjalta ja niissä olennaista on ollut tarina, tässä yritän ennen kaikkea pysyä siinä tunnelmassa, tarina syntyy sen pohjalle.

Onhan tässä toki omat haasteensa, esim. se, että vaikka kirjoitan periaatteessa scifiä, tämä tapahtuu 1800-luvulla. Aiemmissa historiallisissa teksteissäni (ko. runo, novelli ja osa elokuvakäsikirjoituksesta) en ole joutunut aivan yhtä paljoa miettimään sitä, miten aikakausi vaikuttaa, ei vain maailmaan vaan itse henkilöihin.

Ja tietysti se, että olen niin hiton huonossa kunnossa. Keskiviikkona jouduin jopa lähtemään kesken pois NaNo-miitistä, enkä minä käytännössä koskaan lähde mistään kesken (ainakaan tapahtumasta joka loppuu reilusti ennen puoltayötä) sairauksieni takia. Tänään skippasin kokonaan. Harmi – viimeksi meillä oli pelkästään uusia tyyppejä(!), mutta vaikuttivat mukavilta.

Varmaan myös jossain vaiheessa kompastun perinteiseen kompastuskiveeni, eli tarina alkaa loppua kesken. Mutta tarvittaessa voin aina lisäkapinoida muilla runoilla, kun nyt siihen laivaan on muutenkin hypätty.

Kommentoi
Name and Mail are required