Valaistu mieli
The Mind Illuminated on kaikkein hehkutetuin meditointiopas “skenessä”. Sillä on jopa oma subreddit (ja toinenkin subi, /r/StreamEntry, taitaa olla sen lukijoille tarkoitettu). Sen on kirjoittanut neurotieteilijä Culadasa, joka on meditoinut theravada- ja tiibetinbuddhalaisten perinteiden mukaan yli 40 vuotta.
Luin kirjaa samaan aikaan kirjan Why Buddhism Is True kanssa, mikä antoi mielenkiintoista kontrastia. Jälkimmäinen on aika henkilökohtaisella ja esseemäisellä, toisaalta evoluutiobiologisella otteeella taitavasti kirjoitettu teos siitä, miten ja miksi (mindfulness)meditointi on hyväksi henkiselle hyvinvoinnillemme ja samalla näyttää maailman enemmän sellaisena kuin se oikeasti on.
The Mind Illuminated oli hyvin erilainen kirja. Siinäkin on mukana paljon psykologiaa ja neurotiedettä, mutta (hengitys)meditoinnin päätavoite ei ole rentoutuminen tai iloisempi mieli, vaan ennen kaikkea buddhalainen valaistuminen, tai sen ensimmäinen aste eli virtaan astuminen, jolla ei vielä pääse nirvanaan, mutta ymmärtää olennaisia asioita maailman luonteesta. Kirja on luonteeltaan varsin tekninen ja kuivakka, tosin lukuisilla kuvilla (joskus hauskoillakin) höystetty).
Culadasa lähtee siitä näkemyksestä, että virtaan astuminen on mahdollista kaikille, kunhan on riittävä motivaatio ja oikeat meditointitekniikat. Ei ole myöskään haitaksi, jos tuntee ihmismielen teknisiä toimintamalleja, jolloin voi paremmin ymmärtää myös meditointitekniikoita. Aika trollaukselta tuntui luku, jossa selitetään sivukaupalla modernin psykologian näkemystä ihmismielen modulaarisuudesta jne – sitten lopuksi lainataan suutraa, joka selitti saman jo parituhatta vuotta sitten.
Teos jakaa meditoinnissa etenemisen kymmeneen eri tasoon. Jokaiselle tasolle annetaan erilaisia vinkkejä, neuvoja ja tekniikoita. Aluksi on vaikea keskittyä koko hommaan, mutta se kehittyy koko ajan, vaikka matkan varrella tulee muunlaisia häriötekijöitä. On suureksi hyödyksi tuntea erityyppisten häiriötekijöiden kitkemiseen soveltuvat keinot.
Lopulta keskittyminen sujuu lähes automaattisesti. Jossain vaiheessa pystytään tarkkailemaan yhä pienempiä asioita ja sitten päästäänkin vähitellen metakognitiiviselle tasolle, jossa pystytään todella havainnoimaan mielen prosesseja. Aivot terävöityvät ja keskittymiskyky paranee ihan uusille tasoille.
Kirja esittelee myös kahdeksan jhanaa, joita on joskus kutsuttu “ekstaattiseksi meditaatioksi”. Näihin kosmisiin todellisuuksiin voi päästä tietyillä tekniikoilla, kun meditointititaidot ovat tarpeeksi edistyneet (jhanat ovat erillisiä kymmenestä taitotasosta). Jhanoista on jotain alustavaa tutkimusnäyttöäkin MRI-kuvantamisella.
Lopun liitteissä esitellään myös kävelymeditaatio, loving kindness -meditaatio ja analyyttinen meditaatio. Noista kahteen ensimmäiseen olen tykästynyt kovasti, mutta kirja toi niihinkin lisäulottuvuuksia. Analyyttinen meditaatio vaatinee vielä hieman korkeampia leveleitä. Vipassanaa ei juuri käsitellä, vaikka joitain sen tekniikoita tulee esiin tekstin seassa. Muita meditointitapoja kuten esim. tonglen, visualisaatio tai mantrameditaatio kirja ei esittele.
Mietin pitkään, arvostelisinko tämän teoksen blogissani. Lukijoissani tuskin on montaakaan buddhalaista. Minulle kirja oli kuitenkin niin tärkeä ja kiinnostava, että tuntuisi oudolta olla hehkuttamatta sitä. Suosittelen sitä kaikille, joita meditointi kiinnostaa, vaikka et olisi buddhalainen tai tavoittelisi valaistumista.
Jos kerran aiot meditoida, vaikka tekisit sitä vain stressin lievittämiseksi tms, miksi et saman tien tekisi sitä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, joka minimoi ajatusten harhailun yms. Samalla voit oppia tosi paljon itsestäsi, niin teoreettisella (miten mieli toimii) kuin käytännön (miten minun mieleni toimii) tasolla.
P.S. Jo kirjoitettuani tämän arvostelun luin tosin meditointikirjan The Path to Nibbana: How Mindfulness of Loving-Kindness Progresses through the Tranquil Aware Jhanas to Awakening, joka lupaa paljon nopeampia tuloksia valaistumisen tiellä. Vasta kuukauden mittaisen, mutta hyvin vaikuttavan kokemuksen jälkeen olen kyllä valmis uskomaan tämän väitteen…
Sunday, January 28th, 2018, by Maija Haavisto and is filed under "Muiden kirjat, aivot, biologia, buddhalaisuus, evoluutiobiologia, ihmismieli, introspektio, keskittymiskyky, kognitio, medit, meditaatio, metakognitio, neurotiede, onnellisuus, psykologia, rentoutuminen, valaistuminen". You can leave a response here. Pinging is currently not allowed.
« Hipsterigeeni || Nazisin illalliset »