Kirjoittaja

Romaanit

Päätin viisivuotiaana, että minusta tulee kirjailija. Kirjoitin ensimmäisen romaanikäsikirjoitukseni 14-vuotiaana. En tajunnut silloin romaanien kirjoittamisesta mitään, mutta sain kuitenkin tekstistäni (lempeän) arvostelun Hesarin Nyt-liitteeseen vuonna 2000.

Esikoisromaanini Marian ilmestyskirja oli kuudes romaanikäsikirjoitukseni, jonka ensimmäinen versio syntyi NaNoWriMossa marraskuussa 2009 ja valmistui keväällä 2010. Kolme kustantamoa osoitti sitä kohtaan kiinnostusta, mutta kustantajaksi varmistui Muruja syksyllä 2010. Kirjan piti ilmestyä jo keväällä 2011, mutta se viivästyi ja ilmestyi lopulta vasta lokakuussa 2011.

Sen jälkeen minulta on ilmestynyt neljä muuta romaania. Adeno, yhdestoista romaanikäsikirjoitukseni, kuudes julkaistava romaanini ja ensimmäinen scifiromaanini ilmestyi syksyllä 2016. Sen jälkeen on valmistunut homeaiheinen romaanikäsikirjoitus ja ensimmäinen nuortenromaanini.

Olen julkaissut myös omakustanneromaanin Atlaskehrääjä vuonna 2008.

Käsikirjoittaminen

Marian ilmestyskirjan pohjalta kirjoittamani näytelmä Marian ilmestykset sai ensi-iltansa Keuruulla maaliskuussa 2014. Loppuvuodesta 2013 kirjoitin komedian Erveyskeskus. Vuotta myöhemmin valmistui Makuuhaavoja. Kesken on tällä hetkellä parikin näytelmää ja mielessä pyörii kolme ideaa, mutta tällä rintamalla on hieman blokkia.

Marian ilmestyskirjan elokuvaversio seuraa toivottavasti sekin vielä, kunhan rahoitus löytyy – ohjaaja on jo tiedossa ja käsikirjoitus pitkällä. Muutama vuosi sitten sain valmiiksi englanninkielisen lääketiedeaiheisen elokuvakäsikirjoituksen, joka sekin liippaa vammaisteemaa, englanninkielisen siksi, että se perustuu osittain historiallisiin tapahtumiin Yhdysvalloissa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alkupuolella.

Joskus vielä aion kirjoittaa radiokuunnelman.

Muu kirjoittaminen

Neljä ensimmäistä tietokirjaani on julkaissut Finn Lectura: Näin käytät Twitteriä (2009), CFS:n ja fibromyalgian hoito (2010), Hankala potilas vai hankala sairaus (2011) ja Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin (2013). Viidennen Erityinen: tietoa erityisruokavalioista (2016) julkaisi Nordbooks.

Työkseni kirjoitan vaikka mitä, enimmäkseen lääketieteestä. Aiemmin tein myös käännöksiä ja copywritingiä eli mainostekstejä, niitäkin enimmäkseen lääketieteen alalta, nyt se on pitkälti jäänyt. Toimittajan töitä olen tehnyt 16-vuotiaasta. Juttujani on ilmestynyt mm. Imagessa, Mondossa, Kunto & Terveydessä, Me Naisissa, Gloriassa, Maailman Kuvalehdessä ja Suomen Kuvalehdessä.

Aiemmin olen avustanut tietokonelehteä kuuden vuoden ajan sekä puolisäännöllisesti myös sisustuslehtiä, musiikkilehti Vertigoa, Vegaiaa ja Tukilinjaa, jossa olin viisi vuotta myös kolumnistina. Vammaispoliittisia mielipidekirjoituksiani on julkaistu Aamulehdessä, Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa, Savon Sanomissa, Keskisuomalaisessa ja Kalevassa.

Olen kerran voittanut haikukilpailun ja sijoittunut erinäisissä kirjoituskilpailuissa useita kertoja toiseksi tai kolmanneksi, sekä runoilla että proosalla. Vuonna 2016 olin finalisti Glasgow’n yliopiston isossa lääketiedescifikilpailussa ja vuonna 2017 sain kunniamaininnan Genreblenderissä.

Ensimmäinen runokokoelmani Raskas vesi ilmestyy alkuvuodesta 2018. Runojani on aiemmin julkaistu muutamassa kirjallisuuslehdessä (lisää on tulossa) ja kolmessa kokoelmassa: jokin Gummeruksen antologia 90-luvun alkupuolella, Kuusiraajainen purppuratähti (2004) sekä CFS:ää sairastavien runoja ja taidetta esittelevä Creative For a Second (2009). Haikujani on ilmestynyt japanilaisessa Asahi-lehdessä.

Novellejani on julkaistu, niin englanniksi kuin suomeksikin, useissa kirjallisuuslehdissä ja antologioissa. Olen osuuskuntamuotoisen spefikustantamo Osuuskumman jäsen ja sitä myöten myös kustannustoimittaminen on tullut minulle tutuksi.

Sairaudet

Kaikenlaisiin teksteihini on vaikuttanut paljon äkillinen sairastuminen vaikeaan, etenevään neurologiseen infektiosairauteen (krooninen väsymysoireyhtymä/myalginen enkefalomyeliitti) vuonna 2000. Välillä se käytännössä esti kirjoittamisen useiksi vuosiksi mm. kognitiivisten vaikeuksien takia. Onneksi onnistuin sinnikkyyteni ja lääketieteellisen tietämykseni ansiosta saamaan asianmukaista hoitoa, joka pelasti henkeni. CFS esiintyy kaunokirjallisista teksteistäni kahdessa ensimmäisessä romaanissani (Marian ilmestyskirja ja Makuuhaavoja), niistä tehdyissä näytelmissä, useissa runoissa sekä yhdessä englanninkielisessä kauhunovellissa.

Sittemmin CFS:n komplikaationa tullut hengenvaarallinen aivolisäkkeen vajaatoiminta on tosin alkanut häiritä elämääni vielä CFS:ääkin enemmän. Stressi on minulle hengenvaarallista ja on monta kertaa aiheuttanut pysyviä elinvaurioita. Muiden ihmisten tahallaan aiheuttaman stressin ansiosta kuntoni on romahtanut useita kertoja ja tämänhetkinen toimintakykyni on alhainen, huolimatta lisähapesta, 20 päivittäisestä lääkkeestä ja kasasta lisäravinteita.

Teksteissäni käsitellään usein vammaisuutta, pitkäaikaissairauksia ja ableismia eli vammaisten syrjintää. Tärkeää on myös vammaisuuden sosiaalinen malli, vaikka lääketiedekirjoittaja olenkin. Kaunokirjallisissa teksteissäni haluan esitellä vammaiset ja sairaat moniulotteisina, tavallisina ihmisinä, joiden elämän tarkoitus ei ole urheudellaan inspiroida terveitä ihmisiä. Uskon, että myös terveet pystyvät samaistumaan vammaisiin hahmoihini, koska heidän kokemansa tunteet ovat kuitenkin täysin samoja kuin muillakin. Kutsun vammaisaiheisia tekstejäni itse keksimälläni genrenimellä “cripfic”.

Muuta minusta

Ihmisoikeudet (ja eläinten oikeudet) ovat minulle erittäin tärkeä asia. Paitsi vammaisten ja pitkäaikaissairaiden oikeudet, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBTIQ jne), “laittomien maahanmuuttajien”, vanhusten, kodittomien, lihavien ja muiden, joille yhteiskunta ei anna juuri ääntä. Fiktiivisillä henkilöilläkin voi olla muita ammatteja kuin poliisi, lääkäri, toimittaja, kirjailija jne.

Naisen asema ja sukupuoliroolit. Intersektionaalinen feminismi. Kirkon erottaminen valtiosta. Homo/transfobian, ableismin, islamofobian, klassismin, nationalismin, spesismin ja vaarallisten kulttien (ml. psykoanalytiikka ja biopsykososiaalinen huuhaa) vastustaminen. Terveydenhuollon seksismin paljastaminen. Vammaisuutta ja lihavuutta koskevien myyttien murtaminen. Pro-choice/yksilönvapaus kaikissa asioissa. Eläinten älykkyys ja tunne-elämä.

Lempikirjailijoitani ovat mm. Douglas Coupland, Margaret Atwood ja Erlend Loe. Suomalaiskirjailijoista olen erityisesti tykästynyt Pasi Ilmari Jääskeläiseen ja Johanna Sinisaloon. Suosikkirunoilijani on Patricia Lockwood ja lisäksi luen esim. Nerudaa, Eliotia, Färdingiä, Södergrania ja Yrjänää.

Yllämainittujen kirjojen sivustojen lisäksi ylläpidän kokoelmaa muita sivustoja, monet niistä terveysaiheisia. Kotisivuiltani voi lukea jonkin verran kirjallista tuotantoani, tosin lähinnä englanninkielisiä novelleja ja haikuja.

Ehdin elämäni ensimmäisen 26 vuoden aikana kyllästyä täysin Suomeen, erityisesti ihmisten ahdasmielisyyteen, jatkuviin itseeni (ja muihin vammaisiin ja pitkäaikaissairaisiin) kohdistuneisiin ihmisoikeusrikoksiin sekä naurettavaan “terveydenhuoltoon”. Siksi olinkin onnesta soikeana, kun pääsin syyskuussa 2010 muuttamaan Amsterdamiin. Myös Hollannin ilmasto sopii keholleni paljon paremmin. Viihdyn erinomaisesti ja minulla on täällä myös aktiivinen pieni kirjoittajaporukka.

Olen buddhalainen ja meditointi on minulle hyvin tärkeä osa elämää. Lukemisen ja kirjoittamisen lisäksi harrastan ruoanlaittoa, taidetta (digitaalinen ja perinteinen), viherkasveja ja valokuvausta. Tai ainakin joskus harrastin näitä, nykyään voimani eivät riitä oikein mihinkään. Sivuston tämänhetkinen otsikkokuva on kuvattu Helsingin Suutarilassa (joskin kuvassa näkyy lähinnä Vantaata) tammikuussa 2009 ja näet sen kokonaisuudessaan täällä.

Kuuntelen suurimman osan ajasta ambientia ja chilloutia, mutta ehdoton suosikkibändini on CMX. Muuten kuuntelen monenlaista musiikkia, esim. Björk, Tori Amos, Nick Cave, Apocalyptica, God Is An Astronaut, psytrance, EBM jne. Liikkuvan kuvan suhteen suosin tanskalaisia, espanjalaisia ja eteläamerikkalaisia elokuvia. Nykyään en juuri pelaa satunnaista Wii-peliä lukuunottamatta, mutta vuosien ajan tahkosin Nethackia (on ascendattu moneen kertaan) ja lapsena kymmeniä eri PC-pelejä.

Rakastan huumoria, niin sen tuottamista kuin nauttimistakin (mikään ei ole hauskempaa kuin komedian kirjoittaminen). Suosikkihauskuuttajiini kuuluvat Whose Line Is It Anyway?/Comedy Store Players, Ylvis, Monty Python, Harmontown, The Smartest Man in the World, Michelle Fox, Amber Ruffin, Tiffany Hadish, Craig Ferguson, James Corden, Alan Carr, John Oliver, Trevor Noah, Hasan Minhaj, Kumail Nanjiani ja Bill Hicks.

South Park on opettanut minulle enemmän kirjoittamisesta kuin mikään muu sarja. Kaikkien aikojen suosikkisarjani ovat Community ja Riget. Olen tykännyt myös Weedsistä, The Big C:stä, Gavin & Staceysta ja Atlantasta.

Pidän myös modernista tanssista (siis katsojana). Tykkään kyllä tanssia itsekin, mitä nyt kehoni antaa myöten. Opiskelen hollannin lisäksi espanjaa ja aavistuksen myös norjaa. Olen aina ollut aikakauslehtien suurkuluttaja, nyt ulkomailla asuessa se tapahtuu pitkälti Blendlen kautta.

Pukeudun mieluiten värikkäisiin vaatteisiin, erityisesti oransseihin ja sateenkaarenvärisiin, mutta kaikki kirkkaat värit ja moniväriset kuviot ovat hyviä ja sopivat mainiosti keskenään. Jakkupuvut ja mustat kengät ovat pahin painajaiseni.

En halua lapsia, mutta haaveilen omasta puutarhasta, siilistä ja vuohesta.