Kullan kallis

Jos joku kysyisi minulta lempipaikkaani tässä kaupungissa, vastaisin varmaan Amstelpark, ehkä Vondelpark tai VU Hortus. Ne ovat kuitenkin selvästi kesäpaikkoja. Tykkään tästä kaupungista myös talvella ja silloin yksi kivoimpia paikkoja on parin kilometrin päässä sijaitseva tori nimeltä Ten Katemarkt.

Luminen tori

Amsterdamin torit ovat kaikissa matkaoppaissakin mainostettuja paikkoja, eivätkä syyttä. Missään lukemassani matkaoppassa ei kuitenkaan ole mainittu Ten Katemarktia. Toisin kuin muut torit, tämä onkin paikallisten valtakuntaa, vaikka risteääkin suositun ostoskadun kanssa. Siellä myydään lähinnä ruokaa, vaikka saa sieltä myös kukkia, vaatteita, kosmetiikkaa, pikkusälää, jopa sänkyjä.

Mikä siinä paikassa sitten on niin hienoa, tori kuin tori? En osaa selittää täysin. Rakastan sitä vihannesten ja hedelmien runsaudensarvea, jossa minulla on varaa kaikkeen, sellaisiinkin asioihin, mitä Suomessa en olisi voinut ostaa juuri koskaan (tai joita Suomessa en olisi edes nähnyt). Katua, jossa sekoittuvat turkkilaiset, surinamlaiset ja ties minkä maalaiset myymälät, jonka myyjien “eeneuroeeneuroeeneuro” -mantra vaivuttaa mukavaan transsitilaan, joka elää vaikka lumimyrskyn keskellä.

Se on paikka, joka muistuttaa minua siitä, että olen kotona. Uskoisin, että moni tietää, mitä tarkoitan. Suomessa en koskaan tuntenut olevani kotonani missään.

Kommentoi
Name and Mail are required