Arvosteluiden merkityksestä

Marian ilmestyskirjasta on taas tullut pari uutta arvostelua, Kaiken voi lukea -blogissa sekä Taavan päiväkirjassa. On muuten luksusta, kun blogeissa voi saada noin pitkiä arvosteluja, siinä missä lehtiarvostelijat joutuvat monesti tyytymään pariin virkkeeseen.

Jälkimmäinen (huom. paljastaa kirjasta paljon, voi spoilata!) oli minusta oikein ilahduttava siinä, että lukija tuntui saaneen kirjasta irti paljon sellaista, mitä oli tarkoituskin. (Oli myös kiva huomata, että Taavan mielestä kirja oli “surullinenkin paikoittain” ja “Maria ei kuitenkaan ole alistunut” sen jälkeen kun joku arvostelijoista oli pitänyt kirjaa turhan masentavana ja lohduttomana). Toki myös “Maija Haavisto on taitava sanankäyttäjä ja teksti imaisee mukaansa.” oli aika imarteleva kommentti!

Jori puolestaan kritisoi loppua, joka hänen mukaansa tuli niin äkisti, että hän jopa ajatteli ensin tiedostosta puuttuvan palasen. Auts. Hän on tähän mennessä ainoa, joka ei ole lopusta pitänyt, mutta toki se pistää mietityttämään. Hyvältä tuntuva loppu on kuitenkin niin tärkeä, oli se sitten onnellinen tai onneton. Toisaalta, voiko kirjan loppu – tai mikään muukaan asia kirjassa – koskaan miellyttää kaikkia (tuskin, mutta kuinka suurta osaa pitäisi pystyä miellyttämään)? Tätä pitää vielä miettiä.

Olen nyt viimeistelemässä seuraavaa romaaniani Makuuhaavoja ja yritän ottaa kaiken Marian ilmestyskirjasta tähän mennessä saamani palautteen huomioon, vaikka nämä kaksi kirjaa ovatkin hyvin erilaisia. Siinä toimin aika uhkarohkeasti aivan viime metreillä (joka saamani palautteen mukaan toimii), vaikka toisaalta loppuun selvästi “laskeudutaan” ja kaikki kirjan monista tarinoista saavat päätöksen.

P.S. Parikin arvostelijaa on kommentoinut, että tulee paineita, kun kirjailija lukee arvostelun. Tiedän kyllä tunteen, sillä kirjoitan paljon kirja-arvosteluita (enimmäkseen muualle kuin tänne). Arvosteluistani ainakin suuren osan on itse kirjailijakin lukenut. Kerran tuli hyvin ilahtunutta palautetta, että “tuntuu että tajusit juuri sen, mitä yritin sanoa!” (mikä oli hyvin myyneeltä tietokirjailijalta aika yllättävä kommentti – eivätkö muut lukuisista arvostelijoista sitten olleet tajunneet?)

Kannattaa muistaa, että kirjailija voi aina lukea arvostelunne (paitsi jos on kuollut). Minunkin blogistani jotkut ulkomaalaiset kirjailijat ovat lukeneet arvostelujani heidän kirjoistaan Google Translatella. Eri asia on, pitäisikö sen jotenkin vaikuttaa arvosteluun. Arvostelijalla on aina oikeus näkemykseensä, ja kirjailijan pitää kestää se, vaikka se olisikin negatiivinen.

Kommentoi
Name and Mail are required