Identiteettivarkaus

Hiljattain Suomessa eräs nimeltä mainitsematon taliaivo aukoi taas päätään. Modernin taiteen sijaan pitäisi tukea taidetta, joka vahvistaa suomalaista identiteettiä. Paitsi että kyseinen kommentti osoittaa täydellistä historian ja kulttuurin tajun puutetta, ei voi kuin olla tyytyväinen, ettei minulla ole moista “suomalaista identiteettiä”.

Minun identiteettini ei tule kansalaisuudesta eikä syntymäpaikasta. Olen ihminen ennemmin kuin suomalainen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että elän tällaisessa monikulttuurisessa ympäristössä, kaupungissa jossa on ollut paljon niin pakolaisia kuin muitakin siirtolaisia satojen vuosien ajan ja jonka eräässä kaupunginosassa puhutaan yli sataa eri kieltä, maassa jossa on yli neljäsataa moskeijaa ja joka kiinnittää huomiota myös esteettömyyteen. Kulttuurin rikkaus on yksi niistä syistä, miksi asun täällä.

Toki täälläkin on paikallisia oikeistopopulisteja, mutta onneksi pari viikkoa sitten järjestetyissä vaaleissa heidän kannatuksensa kääntyi laskuun. PVV:n vaalimainoksia muuten näki jatkuvasti sabotoituina hakaristeillä – täällä niiden merkitys on sattuneista syistä “hieman” erilainen kuin Suomessa. PVV oli viisaudessaan mm. ehdottanut, että hollannin kielen taito pitäisi olla pakollinen sosiaaliturvan saamiseksi (maassa, jonka joillain alueilla puhutaan perinteisesti ihan muita kieliä).

Mikähän tällaisen suomalaisen identiteetin pitäisi edes olla? Viinaa ja vaimonhakkausta? Ruisleipää ja ruotsinristeilyitä? Neitseinä avioon astuvia jumaaapelkääviä Elovena-tyttöjä? Miten suomalaiseen identiteettiin mahtuu se, että sitä väitetysti edustava taliaivo kuuluu maailman suurimpaan terroristijärjestöön – ja vastustaa esimerkiksi avioeroa ja esiaviollista seksiä? (Sinänsähän katolisuus on edustanut suvaitsemattomuutta aidoimmillaan syntymästään saakka.)

Jos jotain, oikeistopopulistit tekevät parhaansa murskatakseen kansan perusluonteen. Niin kuin täällä Hollannissa, jossa on alettu kannattaa huivikieltoja. Maassa jossa perinteisesti paljon isommatkin asiat on katsottu osaksi yksilönvapautta!

Monikulttuurisuuteen eivät kuulu vain erilaiset etniset ja uskonnolliset vähemmistöt, siihen kuuluu erilaisten ihmisten oikeus olla sellaisia kuin ovat. Tietynlaisiin vähemmistöihin keskittyminen häivyttää entisestään muiden vähemmistöjen olemassaoloa. Solipsismi ja kulttuurirelativismi (tai termi jota itse mieluummin käytän, kulttuuriylimielisyys) ovat helpoimpia tapoja sokaista itsensä ja vajota omaan todellisuuteensa, jolla ei ole mitään tekemistä reaalimaailman kanssa.

P.S. On riemastuttavaa, miten paljon nyt ennen vaaleja on onnistuttu keskittymään olennaisimapan. Iltapäivälehdet repivät otsikoita siitä, kuka myöntää käyttäneensä huumeita ja sen jälkeen puoluejohtajat laupeasti “antavat heille anteeksi”. Mitä helvettiä? Ketä kiinnostaa, keille se kuuluu ja miksi tuollainen pitää “antaa anteeksi”? Kas kun ei kysellä, oletko harrastanut esiaviollista seksiä ja sitten nämä profeetat voisivat siitäkin pahasta armahtaa langenneet lampaansa.

Kommentoi
Name and Mail are required