Kuka eheyttäisi puoskarit?

“Homojen eheyttäminen” on niin typerä aihe, ettei siitä oikeastaan pitäisi puhua ollenkaan, vaan jättää moiset rienaajat omaan arvoonsa. Mutta tämä aihe vaivaa minua. Ei vain siksi, että kaikenlaiset ihmisoikeusloukkaukset vaivaavat, erityisesti sellaiset, joilla voi olla vakavia sairauksia.

Minun on helppo samaistua “eheytyksen” kohteisiin. Minäkin olen saanut kuulla, mm. infektiolääkäreiltä, että neurologinen infektiosairauteni paranee psykoterapialla. Lääkäreiltä, joilla on nenänsä edessä sivukaupalla poikkeavia koetuloksia sekä psykiatrin ja kahden neuropsykologin kirjoittamat lausunnot siitä, ettei minun psyykessäni ole mitään vikaa.

Homous ei ole sairaus, eikä sitä siten löydy mistään sairausluokituksesta. Sen “korjaamisen” yrittäminen on sama, kuin yrittäisi korjata ruskeasilmäisyyttä. Paitsi että se ei onnistu, ei ole mitään syytä edes yrittää.

Minun sairauteni löytyy ICD-10:stä ja WHO on luokitellut sen neurologiseksi sairaudeksi vuodesta 1969. Se, ettei homous ole sairaus, ei ole estänyt kiihkoilijoita yrittämästä parantaa sitä, eikä oman sairauteni luonne ole estänyt puoskareita yrittämästä parantaa sitä kognitiivisella käyttäytymisterapialla tai erittäin haitalliseksi tiedetyllä liikunnalla. Kummatkin huuhaamaakarit ovat aivan yhtä pihalla.

Muitakin eroja näissä kahdessa asiassa toki löytyy. Harva seksuaalisen vähemmistön edustaja haluaisi “parantua” täysin luonnollisesta ominaisuudestaan. Jos haluaa, siihen ovat syynä syrjintä ja muut sosiaaliset paineet. Minä toki haluaisin parantua sairaudestani (ja todennäköisesti voisinkin parantua, jos minulla olisi enemmän rahaa).

Suomessa seksuaalivähemmistöihin kohdistuva henkinen väkivalta pseudomedikalisaatiolla ja pseudoterapoinnilla ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä (paitsi fundisten keskuudessa, ja transfobia ehkä muutenkin, mutta se on sitten jo oma aiheensa), mutta neurologisesti sairaiden kohdalla se jostain syystä on. Sitä tehdään verorahoilla Suomessakin jatkuvasti.

Jälkimmäinen nyt on toki aihe, josta voisin kirjoittaa kirjan, ja olen kirjoittanutkin. Työn alla on uusi kirja, vaikka siinä on tietysti myös paljon muuta, se on kuitenkin lääketieteellinen tietokirja, eikä tulikivenkatkuinen pamfletti. Kirjan kanteen sopisi hyvin vaikkapa tuulimylly.

Kommentoi
Name and Mail are required