Lusmuilevat demonit

Piti alun perin tehdä kooste parhaista Blogging Against Disablism Dayn postauksista ja kommentoida niihin, mutta en ole ehtinyt vielä lukea edes kymmenesosaa niistä (en ole vielä ehtinyt vastata edes kaikkiin oman blogini kommentteihin…). Muutama todella ajatuksia herättävä merkintä on silti tullut vastaan. Tässä ajatuksia yhdestä niistä.

Urbania to Stoneheads -blogissa oli kerätty kasaan kollaasiksi erilaisia vammaisia käsitteleviä lehtiotsikoita. Siinähän ei ole mitään uutta, että Brittien viranomaiset ovat saaneet median lietsomaan uskomatonta vihakampanjaa, jossa käytetään sellaisia sanoja kuten “cheat”, “scrounger” ja “sickie sponger”, mutta kun tämän kaiken töryn kerää kasaan, niin aika oksettava olohan siitä tulee.

Eräässä otsikossa vielä väitetään, että kolme neljästä sairaspäivärahalaisesta todetaan työkykyiseksi (no varmasti todetaan, jos kriteerit ovat sitä sarjaa mitä nyt). Monesti on uutisoitu, kuinka vakavasti sairaat ihmiset kuolevat ennen kuin heidän valituksiaan on ehditty käsitellä. (Mutta ei hätää, onneksi perikunta kerää massit, no harm done.) Aika moni tappaa itsensä saatuaan kielteisen päätöksen. Tai jo ennen sitä, koska se odottamisen stressi on niin hirveää.

Sinänsä tuo ei eroa Suomesta niin paljoa. Suomessa kymmenet tuhannet täysin työkyvyttömät saavat Kelan shamaaneilta kuulla olevansa taas terveitä. Paitsi että se on erittäin traumatisoivaa, se toki aiheuttaa suuria käytännön ongelmia. Eräs tuttu teki sen takia itsemurhan.

Ero on kuitenkin se, että Suomessa aika moni tietää Kelan nihkeydestä. Toki liikkuu legendoja tyypeistä, jotka ovat saaneet eläkkeen ilman sairautta, mutta useimmat tietävät asian olevan yleensä aivan toisinpäin. Jos lusmuilusta joitain syytellään, niin maahanmuuttajia. Siinä missä Briteissä revitellään sairaspäivärahalaisista, jotka pelaavat golffia, käyvät salilla ja ostavat kartanoita, Suomessa ne ovat tietysti somalit, jotka ostavat Bemareita ja Rolexeja sossun piikkiin.

Koskaan ei silti tiedä, milloin Kela ottaa mallia Briteistä ja aloittaa Suomessakin vastaavan vihakampanjan. Suomessa ei ole Vodafonen miljardien verovelkoja tai kuninkaallisia häitä niihin liittyvine kalliine valtiollisine terroristeineen, joiden takia pitää muualta säästää, mutta sosiaaliturvasta on tunnetusti helppo leikellä.

Kommentoi
Name and Mail are required