Tanskalaista elokuvaa

En yleensä blogaa leffoista, mutta jotkut tekevät vaikutuksen. Ihastuimme mieheni kanssa jo vuosia sitten tanskalaisiin elokuviin, joita Yle näytti iloksemme yhdessä vaiheessa joka viikko. Täälläkin niitä tulee toisinaan telkkarista – hollanninkieliset tekstit toki mutkistavat asiaa hyvin dialogikeskeisissä leffoissa.

Tuntuu vähän hassulta luokitella “tanskalaiset elokuvat” yhdeksi entiteetiksi, mutta niillä on usein hyvin paljon yhteistä. Tarinat ja hahmot ovat erittäin realistisia (vaikka toisinaan elokuvissa on myös fantasia/slipstream/WTF-elementtejä) ja joskus on vaikea muistaa katsovansa fiktiivistä tarinaa. Ihmiskohtalot ovat rujoja ja usein epämiellyttäviä. Mikään ei ole “off-limits”. Glamouria ei ole eikä onnellisesta lopusta ole takeita.

Tanskalaiset elokuvat ovat usein myös hyvin taidokkaasti toteutettuja, oli kyseessä sitten maalaileva “taide-elokuva”-henkinen kuvaus tai karun tyylitelty Dogma-elokuva.

Viime viikonloppuna katsoimme Aatamin omenat. Tämä oli enemmän sitä WTF- kuin realismiosastoa. Entinen uusnatsi saapuu ehdonalaiseen maalaiskirkkoon, josta löytyy muitakin entisiä rötöstelijöitä. Papilla näyttää kuitenkin viiraavan päästä enemmän kuin kenelläkään heistä. Siinä oli oikeastaan monelle tanskalaiselokuvalle tyypillinen premissi: “kaikki ovat hulluja ja/tai pahoja, mutta kuka on vähiten, ja onko sillä väliä?”

Edellinen katsomamme tanskalaispätkä oli hyvin erilainen, Efter brylluppet eli suomeksi varmaankin Häiden jälkeen, jossa siinäkin on mukana Mads Mikkelsen. Siinä oli yksi parhaiten rakennetuista hahmoista, joita olen koskaan elokuvassa nähnyt, joka pelasi osittain myös sillä, millaisia ennakko-oletuksia normaalit stereotyyppisesti rakennetut hahmot synnyttävät ihmiselle (tämä äijä on monimiljonääri, joten hänen motiivinsa täytyy olla X).

Suosittelen esim. näitä elokuvia kaikille kirjoittajille, koska tarinoista ja henkilöhahmoista saa varmasti paljon inspiraatiota vaikka mihin. Ja tietysti kaikille, jotka kuvittelevat, että vaikkapa Johnny Depp on hyvä näyttelijä eikä vain raamikas vaateripustin…

Kommentoi
Name and Mail are required