Feminismiä arkipäivään

Feminismi tarkoittaa tasa-arvon haluamista sukupuolten välille. Toisaalta se tarkoittaa paljon muutakin, onhan feminismejä kuitenkin useita eri sukupolvia. Toiset feministit ovat kokeneet rintaliivit orjuuttaviksi, toiset nauttivat huulipunasta ja minihameista. Kummassakaan ei ole mitään vikaa.

Omasta ja monen muun näkökulmasta suurin ongelma feminismissä on ollut se, ettei se ole riittävästi ottanut huomioon erilaisten naisten kokemuksia. Etenkin siitä on puhuttu paljon, että rotu- ja luokkaerot ovat jääneet huomiotta. Kaikkia naisia ei tosiaankaan kohdella samalla lailla. Vähemmän huomiota saavat transsukupuoliset, jotka usein pitävät feminismiä kirosanana, yhtenä cisseksistisenä sorron välineenä lisää.

Sitten on tietysti se terminologia. Itse lukisin ihan mielelläni naistutkimusta ja feministisiä kirjoituksia, mutta en kaipaa niitä monen sivun mittaisia allegorioita kreikkalaisista jumaltarustoista tai mystisiä teorioita, jotka keskittyvät vaginoiden ympärille (ihan kuin naiseus ja vagina olisivat synonyymeja!). Tuntuu yllättävän vaikealta löytää niitä omasta mielestäni asiallisia ja toisaalta kiinnostavia aiheita käsitteleviä tekstejä.

Feminismi voi kuitenkin olla hyvin arkipäiväistäkin. Kaverini, joka ei varmasti kutsuisi itseään feministiksi (mikä on sääli), sanoi, että häntä ärsyttää se, miten naisten arvoa mitataan sillä, miten siisti heidän kotinsa on ja muutenkin kodinhoitoon panostamisella. Hänen kotinsa on varsin kaoottinen, eikä hän häpeile sitä. Totesin siihen, että mitä sotkuisempana siis pidät kodin, sitä feministisempi ratkaisu se siis on. Eikö?

Kommentoi
Name and Mail are required