Ideoiden houkuttelusta

Luin joskus artikkelin, jonka otsikko tai ingressi oli jotakuinkin “When you come back from a holiday, don’t waste a precious clear mind“. Jotenkin nämä sanat ovat jääneet mieleen, ehkä siksi, että vuosien ajan mielen kirkkaus oli tosiaan kultaakin kalliimpaa, koska se oli jotain aivan saavuttamatonta, piti lomaa tai ei.

Nyt lomalla on kyllä huomannut ison eron siinä, miten ajatukset kulkevat, kun ei ole enää isoa kirjaprojektia painamassa mieltä. Etenkin artikkeli-ideoita on tullut aivan valtavasti. On kertynyt myös paljon materiaalia tulevaan romaaniin, eniten lentomatkalla takaisin Hollantiin. Kaikkein mullistavin ja tärkein ajatus syntyi tosin oman työpöydän ääressä.

Jostain syystä novelli- tai runoideoita ei ole herunut, ei ruokaideoita eikä oikein visuaalisiaakan visioita, vaikka olen ruokkinut luovaa puolta mm. erinomaisilla romaaneilla, Escher-taidemuseolla ja vaikka millä muulla herkulla. Niiden kannalta on kai vain väärä mielentila. Ei niinkään sen idean saamiseksi, vaan sen tunnistamiseksi, että kyseessä on idea, ja napata siitä kiinni.

Ideoita tulee usein ryppäinä, kerrankin taisin samana viikonloppuna saada kolme hyvää novelli-ideaa. Runoideat syntyvät parhaiten iltaisin, kun mieli alkaa olla jo aivan muhjuna väsymyksestä ja päätyy kai assosioimaan vapaammin kuin järjestäytyneessä tilassa.

No, ehkä novelli- ja runoideoita taas tulisi, jos lukisin Ray Bradburyn Zen in the Art of Writingiä, inspiraatiokirjaani. Siitä on tarkoitus laittaa joskus arvostelukin tänne. Tämän esseekokoelman lukeminen on oikeastaan ainoa tapa, jolla pystyn tietoisesti tavoittelemaan inspiraatiota. Romaania pystyy toki jossain määrin suunnittelemaan ja niin, että mitä enemmän sitä tietoisesti ajattelee, sitä enemmän se muhii alitajunnassa.

P.S. Tänään on mieheni ja minun ensimmäinen hääpäivä. :-> Yhdessä on tosin muuten vietetty jo kohta 12 vuotta.

Kommentoi
Name and Mail are required