Occupy Amsterdam ja muut protestit

Ensin hauska tietokilpailukysymys: mitä eroa on väitteillä “70 loukkaantui mielenosoituksessa Roomassa, heistä kolme vakavasti” (HS) vai “70 mielenosoittajaa loukkaantui Roomassa, heistä kolme vakavasti” (Yle)?

Osallistuin lauantaina Occupy Amsterdamiin (lisää kuviani täällä). Tapahtuman keski-ikä yllätti – olihan siellä nuoriakin, mutta 40-60-vuotiaita oli sen verran suuri enemmistö, että tapahtuman keski-ikä oli varmaankin lähemmäs 40. Hippejä, rastatukkia tai anarkisteja ei juuri näkynyt, lähinnä ihan tavallisia tallaajia.

Occupy Amsterdam

Vasemmistolainen vire oli selvästi havaittavissa mm. Che- ja Marx-kylteissä, vaikka virallisesti toki Occupy ei sitoudu mihinkään poliittiseen suuntaukseen (ja täällä Hollannissa sitä tukee demokraattien ja (viher)vasemmiston lisäksi voimakkaasti myös äärioikeistolainen PVV). Hollantilaisistahan yli puolet tukee Occupytä ja kolmannes sanoi gallupissa voisivansa itse osallistua. Käytännössä paikalla oli parituhatta ihmistä ja Haagissa muutamia satoja (muissakin Hollannin kaupungeissa vallattiin, mutta määristä en tiedä).

Lauantai oli monessa mielessä historiallinen päivä, vaikka media on toki tehnyt kaikkensa yrittääkseen vähätellä tapahtumia. Joo, on puhuttu kymmenistä maista ja sadoista kaupungeista, mutta esim. Hesari (ainakin verkkolehdessään) antoi ymmärtää, että ainoat isompi mielenosoitus oli Roomassa ja “muissa Euroopan pääkaupungeissa” marssi enintään joitain satoja tai tuhansia tyyppejä.

Todellisuudessa viisinumeroisia määriä ihmisiä oli koolla lukuisissa eri kaupungeissa (eivät läheskään kaikki pääkaupunkeja). Espanjassa päästiin reilusti viisinumeroisiin lukemiin lukuisissa eri kaupungeissa. Tämä Madridin uskomaton ihmismassa ei ollut edes suurin. Arviot Barcelonan marssijoista ovat vaihdelleet 60 000:sta 350 000:een.

Hesari yms ovat onnistuneesti myös unohtaneet kokonaan mainita mm. Lontoon Cityn (joka on aivan eri asia kuin “Lontoo” yleisesti) poliisiväkivaltaa tursuvan kaaoksen. Kuulemma varsinaisissa mellakoissa ei ikinä nähty läheskään noin paljon poliiseja, tosin eiväthän ne mellakat City of Londoniin asti yltäneetkään.

Silmitöntä väkivaltaa on nähty taas runsaasti mm. Nykissä, jossa poliisi on ajanut mielenosoittajien päälle niin moottoriajoneuvoilla kuin hevosillakin ja pidättänyt ihmisiä ties mistä syistä (ja toki soluttautunut mielenosoittajien joukkoon siviiliasuisilla poliiseilla).

Hollannissa onneksi suhtautuminen on ollut sivistyneempää. Toki maailman protesteista ei ole uutisoitu niin paljoa kuin olisi syytä, mutta paikalliset protestit ovat näkyneet erittäin hyvin mediassa jo ennen alkamistaan.

Lauantaina paikalla oli hyvin vähän poliiseja, hekin ilman autoja tai hevosia. Olin etukäteen pelännyt hieman, ottaen huomioon että esim. pieni ja rauhallinen talonvaltaajien mielenosoitus “vaatii” täällä aina mellakkapoliisit, pidätysbussit ja helikopterit (80-luvulla talonvaltaajia taltutettiin jopa tankeilla!), mutta ei. Haagissa oli ilmeisesti mellakkapoliiseja, mutta silti tilanne pysyi käsittääkseni rauhallisena.

Onko Occupy Wall Street sitten saanut aikaan jotain suurempaa? Sen näyttää aika, mutta ainakin yhdestä asiasta voi olla varma: jos mitään ei yritäkään muuttaa, mikään ei ainakaan muutu.

Trackbacks/Pingbacks

Kommentoi
Name and Mail are required