Nimellä on väliä

Marian ilmestyskirjan ja uusimman romaanini Häpeämättömän nimi on ollut tiedossa jo aivan idean saamisesta lähtien niin, että se on ollut oikeastaan olennainen osa koko kirjan konseptia. Marian ilmestyskirjaa edeltävän Elinkelpoinen-kässärin ja Makuuhaavojan kanssa taas tilanne oli se, että minulla oli alusta lähtien “työnimi”, mutta tiesin, ettei se oikein soveltunut kirjan nimeksi.

Makuuhaavojan työnimi oli Laid down -komiikkaa, joka englanniksi olisi oiva, mutta suomeksi ei niinkään. Lopullinen nimi syntyi vasta aika myöhään editointivaiheessa ja sitä piti miettiä pitkään. Elinkelpoisen työnimi oli toisaalta Inarin seitsemän elämää, joka olisi ollut pliisu, toisaalta Alagebrium, josta pidin hurjasti, mutta se ei olisi soveltunut nimeksi kahdestakaan syystä. Lopullinen, mielestäni oivallinen ja kirjaa hyvin kuvaava, nimi tuli jostain vasta aivan loppumetreillä.

Näitäkin aiemman Atlaskehrääjän nimi oli aluksi niin typerä, etten edes viitsi mainita sitä tässä. Nimi syntyi vasta, kun kaivoin kässärin naftaliinista kuuden vuoden jälkeen vuonna 2008. Yleensäkin aikaisemmin romaanikässäreideni nimet olivat varsin typeriä ja mitäänsanomattomia. Sitä jonka saat oli tosin ehkä ihan hyvä, itse kirja tosin (loppua lukuunottamatta) aika kauhea.

Kaikkien näiden romaanien kanssa hämmentävää on ollut se, että nimivalinnat eivät ole olleet vielä käytössä. The Atlas Moth -nimellä löytyi jotain levyjä, mutta ei kirjoja.

Yleensä novellin nimen päättäminen on vaikeaa ja jätän sen useimmiten viimeiseksi. Harvoin olen nimeen täysin tyytyväinen. Työnimenä on tyypillisesti jotain, joka vain kuvaa novellin aihetta (esim. Starstruckin työnimi oli Horoscopes). Aikaisemmille novelleilleni tällaiset sopivat hyvin myös lopullisiksi nimiksi, kuten The lady with blue shoes and God lives in a glass orb. Ainakin ensimmäinen lähti kokonaan nimestä, samoin raapaaleeni The mechanical dragonfly.

Onnistunein nimivalintani novellilleni on mielestäni melko tuore The conditional wolf, toiseksi paras vanhempi The hole of Craig. Guardian on sikäli hyvä, että se kuvaa kyseenomaista novellia useilla eri tavoilla.

Mitä mieltä olette näistä nimistä?

Kommentoi
Name and Mail are required