Vielä sanojen käytöstä

Kirjoitin sanojen käytöstä jo aikaisemmin, Blogging Against Disablism -tapahtumaan. Osittain samaa aihetta, tosin enemmän kroonisesti sairaan perspektiivistä, käsitteli myös ensimmäinen Tukilinja-kolumnini. Arkipäivän kieli on kuitenkin sen verran ableistista, että siitä voi kirjoittaa toistekin. Olen itsekin saanut huomautuksia (kiitos Tuuli) yhdestä asiasta, josta on vaikea päästä eroon.

Käytännössä kaikki tiettyihin yhteyksiin sopivat negatiiviset sanat, niin suomeksi kuin englanniksikin, viittaavat joko mielenterveysongelmiin tai älylliseen jälkeenjääneisyyteen. Tosi tyhmää että… Ihan hullua! It’s stupid that… That’s just crazy/nuts/insane/idiotic! On vaikea keksiä niille korvikkeita, joihin ei liittyisi mitään ableistista sävyä. “Naurettava” (ridiculous) on yksi, mutta sitä on vaikea tottua käyttämään, koska se tuntuu vähän kliiniseltä, ei nasevalta.

Suomenkielisessä slangissa “homo” (tai etenkin “homoa”) tarkoittaa huonoa ja “vammainen” jotakuinkin samaa. Englannissa usein sanotaan “that’s so gay” negatiivisessa mielessä, mutta alunperinhän “gay” tarkoitti iloista, hilpeää – siihen törmää edelleen paljon vielä 1900-luvun alun kaunokirjallisuudessa. Toki englanniksikin termiä “lame” käytetään nykyään yleensä merkityksessä “surkea”, vaikka alkuperäinen merkitys on raajarikko.

Vähän aikaa sitten olin käyttämässä tekstissäni ilmausta “vasemmalla kädellä tehty”, mutta tajusin, että sekin on omalla tavallaan syrjivää. Aikoinaan vasenkätisiä syrjittiin hyvinkin paljon ja heidän elämänsä on edelleen joissain asioissa hieman vaikeampaa kuin oikeakätisen.

Mutta tästä herää kysymys: onko “vasemmalla kädellä tehty” ableistinen termi? Vai onko ableistista ajatella, että se on ableistinen termi, koska eihän vasenkätisyys ole sairaus tai vamma. Vai onko ableismia juuri se, että termi antaa ymmärtää vasenkätisyyden olevan huonompi ominaisuus? Vai pitäisikö olla jokin oma termi? Nimim. edelleen pitkän miettimisen jälkeen pihalla.

6 Responses “Vielä sanojen käytöstä”

 1. Minä ymmärrän “vasemmalla kädellä tehdyn” varsin konkreettisesti. Jos suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä, heidän luomuksensa (piirtämisessä, kirjoittamisessa) on vasemmalla kädellä tehtynä huonompilaatuinen kuin oikealla kädellä tehtynä.

  Tämä johtopäätös on vedetty tietenkin oikeakätisen näkökulmasta.

  On ylipäätään mielenkiintoista miettiä syrjintää, joka esiintyy sanoissa ja sanatasolla (usein piilevänä). Omassa elämässäni en ole kohdannut syrjintää muuten kuin sukupuoleni vuoksi, joten kirjoituksesi avaavat ihan uusia maisemia. Kiitos siitä!

  • Tuostahan se termi varmaan tulee, mutta se silti tukee sitä ideaa, että vasen käsi on jotenkin huonompi, koska suurimmalle osalle ihmisistä se käytännön tasolla sitä on. Sinänsä tuo ei juuri eroa yleisestä puhetavasta tyyliin “miten teet vaikutuksen vastakkaiseen sukupuoleen?” jne, joka on erittäin yleistä kielenkäyttöä, mutta typerän heteronormatiivista.

   Vasenkätisyyttä voi ehkä siinä mielessä verrata homouteen, että molempia on suunnilleen samassa suuruusluokassa oleva vähemmistö (riippuu tietysti arviosta, ovatko ne samaa suuruusluokkaa) – ja sitten on vielä molempikätisiä ja biseksuaaleja, tosin molempikätiset taitavat olla näistä selvästi harvinaisempia. Virallisestihan sekä seksuaalivähemmistöt että “käsivähemmistöt” otetaan huomioon, mutta käytännön tasolla heikommin, kuten kielenkäytöstäkin huomaa.

 2. Näin on, vasenkätisyys on oikeakätiselle huonompi vaihtoehto, kirjaimellinen kädettömyys vielä sitäkin huonompi. On kai luonnollista, että ihminen tekee vertauksia ympäröivään maailmaan oman lähtökohtansa kautta. Ja kulloinenkin enemmistö määrää sen, mihin verrataan. Onko se väärin vai oikein vai vain on?

  Olen todella iloinen siitä, että suhtautuminen ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen on muuttunut hyväksyvämmäksi ja myönteisemmäksi etenkin länsimaissa.(Suomella on kyllä vielä tekemistä tässä asiassa.)

  Tasa-arvoisuus ei tarkoita tai edellytä samanlaisuutta, mutta käytännön tasolla henkilö, jolla ei ole esimerkiksi kokemusta kuuroudesta tai ulkomaalaisen naapurin kulttuurista tai homoudesta (toisin sanoen erilaisuudesta), voi loukata sanavalinnoillaan, tietämättömyydellään ja ajattelemattomuudellaan. Monilla ihmisillä kyky asettua toisen asemaan on rajoittunut, minullakin.

  Vähemmistöjen ottaminen huomioon viranomaispuolella on tärkeä signaali ruohonjuuritasolla tallusteleville ja ensi askel kohti tiedostavuutta. Enemmistön edustaja kun ei välttämättä törmää vähemmistön edustajaan omassa elämässään koskaan.

  • Olisihan se kivempi, jos esimerkiksi “vasemalla kädellä tehdyn” sijaan olisi idiomi “väärällä kädellä tehty” (vrt. väärällä jalalla ylös sängystä) ja se tarkoittaisi periaatteessa samaa, mutta molempiin kätisyyksiin sopivasti. Ja jos olisi yleinen termi “tehdä vaikutus oikeaan sukupuoleen” jossa “oikea” tarkoittaisi “sitä/niitä josta on seksuaalisesti kiinnostunut”. (Tietysti tämänkin voi ajatella syrjivän aseksuaaleja…)

   Kysehän ei ole vain loukkaamisesta. Kyse on siitä, että asenteet muodostavat kielen – mutta myös siitä, että kieli muodostaa asenteet kuten siinä aiemmassa postauksessani pohdin enemmän. Jos “vammainen” tarkoittaa surkeaa, on vammaisen ihmisen vaikeampi sanoa, että moi, olen vammainen.

 3. Kielessä näkyvät paitsi asenteet, myös kulttuuri, uskonto ja historia. (Pienenä sivumerkintänä tähän: fantasiaa kirjoittaessa on joutunut aika paljon kiinnittämään huomiota siihen, että joitain sanoja ei voi käyttää, koska se rikkoisi lukijan kokemuksen maailman aitoudesta. Joskin paljon myönnytyksiäkin on tullut tehtyä yleisen luettavuuden kannalta.)

  Niinpä “vasemmalla kädellä tehty” kertoo lukijalle, että kyseisessä maailmassa enemmistö saattaa olla oikeakätisiä (jos sanonnalla kuvataan huonosti tehtyä: voisihan myös olla, että vasemmalla kädellä tehty onkin huippulaatua).

  En ole kuitenkaan kanssasi eri mieltä, kunhan pohdiskelen. :)

 4. Aura says:

  Lätkäslangissahan näitä viljellään varsin tiheään: tuomari on sokea, jos viheltää väärin, puolustajat puujalkaisia, jos eivät saa vastustajan vikkeliä hyökkääjiä kiinni, ja hyökkääjät kädettömiä, jos eivät tee maaleja… jne. Ei olekaan tullut ennen mietittyä asiaa tältä kannalta. Sen sijaan olen kyllä kiinnittänyt huomiota katsomossa tapahtuvaan pelaajien/tuomariston homotteluun, olenhan itsekin sateenkaariväkeä. Yhteen vähemmistöön kuuluminen ei kumminkaan takaa sitä, ettei johonkin muuhun ryhmään kohdistuva ableistinen kielenkäyttö menisi läpi sormien.

Kommentoi
Name and Mail are required