Kiihkolla käsikirjoittamisen kimppuun

Sunnuntaina alkaa ScriptFrenzy, minulle elämäni ensimmäinen. Se on melkein kuin NaNoWriMo, mutta 50 000 sanan romaanin sijasta kirjoitetaan 100 sivua kässäriä – elokuvaa, TV-sarjaa, näytelmää, sarjakuvaa, tietokonepeliä tai muuta vastaavaa.

Haastan kaikki blogaajat mukaan! ScriptFrenzy on inhimillisempi kuin NaNo, sillä jos kirjoittaa NaNon suomeksi, vaaditaan noin 100 liuskaa ykkösrivinvälillä. Käsikirjoitusliuska on kuitenkin “tyhjää täynnä” – valtavat marginaalit, paljon rivinvaihtoja ja paljon tyhjää tilaa (ilmaisohjelma CeltX helpottaa muotoiluita). Ajallisesti kyseessä on siis paljon pienempi panostus. ScriptFrenzyn sivuilta löytyy paljon vinkkejä erilaisiin käsikirjoituksiin.

100 sivua on keskivertopituinen näytelmä tai elokuva, sillä etenkin elokuvassa yhden sivun lasketaan vastaavan noin yhtä minuuttia filmiä. Yhden pitkän projektin sijasta voi tosin kirjoittaa vaikkapa liudan lyhytelokuvia.

Minulla tosiaan projektina on Marian ilmestykset -näytelmä, jollaista on kyselty. Olen varustautunut lukemalla näytelmiä ja näytelmänkirjoitusoppaita. Mitä enemmän aiheeseen tutustun, sitä omemmalta jutulta se tuntuu. Jos näytelmästä ei tule riittävän pitkä, ehkä alan kirjoittaa kesken olevasta scifinovellista näytelmäversiota jatkoksi.

Tuntuu hassulta “kirjoittaa Marian ilmestyskirjaa uudestaan”. Melkein kuin kirjoittaisi fanfictionia omasta tekstistään! Toisin kuin kirja, näytelmä lienee kronologinen, mutta on siinä muutakin erilaista. Näillä näkymin erityisesti viimeinen kolmannes on monessa asiassa erilainen, vaikka ei mitenkään fundamentaalisesti muutukaan. Jotkut kirjan asiat muuten muuttuvat entistä mielekkäämmiksi.

Olen ajatellut, että saattaisin kääntää näytelmän englanniksikin ja laittaa sen vapaaseen jakoon (harrastelijateattereille ja hyväntekeväisyysprojekteille, ammattilaiset maksakoot). Harrastelijoilla on aina pulaa ei-puhkikalutuista vapaasti käytettävistä näytelmistä. Sama koskee tuota scifinäytelmää, jos se valmistuu ja siitä tulee fiksu.

Nyt kun on lukenut leffa- ja näytelmäkäsikirjoitusoppaita, on alkanut yhä enemmän miettiä tekstien oikeaa formaattia. Olen kirjoittanut romaanien lisäksi runoja ja novelleja, joiden pituus on vaihdellut 6-3 000 sanan välillä. Nyt kuitenkin tuntuu, että joskus näytelmä olisi parempi formaatti. Tuo scifitarina esimerkiksi tuntuu siltä, että se koostunee enimmäkseen useista hyvin kiihkeistä keskusteluista.

Lisäksi olen miettinyt, olisiko parille mielessä pyörineelle idealle sopivin muoto proosaruno? Sellaista en ole aikaisemmin kirjoittanut. Esimerkiksi eräs konsepti Marian ilmestyskirjaa edeltäneestä romaanikäsikirjoituksesta Elinkelpoinen, josta olen aiemmin yrittänyt kirjoittaa runoa ja nyt novellia.

Ensi viikolla on syntymäpäiväni, täytän 28. Sain jo syntymäpäivälahjani, sinisen orkidean, jollaista olin himoinnut niin, että se oli tullut jopa uniini (ne ovat siis valitettavasti sisältä käsin värjättyjä, mutta silti upeita – orkideat siis, ei unet). Suomesta on tullut useita kirjapaketteja.

Synttäriä seuraavana päivänä 17-vuotias pikkusiskoni ja tämän poikaystävä, jota emme ole koskaan tavanneet, lentävät tänne muutamaksi päiväksi. Minulla on ke-ma eräänlainen pääsiäisloma siis, vaikka tietenkin ScriptFrenzyä pitää silti kirjoittaa. Tekstitiedostot ovat kyllä täynnä erilaisia valmiita tai puolivalmiita blogipostauksia, joten en hiljene täälläkään. :-P

Töiden suhteen olen yhä ~150 tuntia jäljessä, se on vähän mälsää. Ei siis toivoa, että voisin aloittaa loman jo päivää etuajassa, syntymäpäivänäni. Ennen Screnzyä on tarkoitus saada luettua ainakin kolme kirjaa ja pitäisi saada valmiiksi Sabine, Weakling ja mielellään myös Snake Oil, mutta noiden novellien valmistuminen näyttää hieman utopistiselta. :-/

12 Responses “Kiihkolla käsikirjoittamisen kimppuun”

 1. Dee says:

  Aaaaa Script Frenzy kuulostaa todelta houkuttelevalta. Tulikin sopivaan aikaan kun olen juuri saanut käsikseni valmiiksi. Ehkä uskallan tarttua. Olenkin jo vähän aikaa halunnut kirjoittaa näytelmän.

  Minä en pysty käsittämäänkään, millainen työ on muuttaa romaani näytelmäksi. Onnea sen kanssa!

  • Vähemmän työtä siinä on kuin kirjoittaa kokonaan uusi näytelmä, jos muutettavaa ei ole paljon. Esim. se, että muuta epäkronologisen tarinan ei-kronologiseksi ei tässä tapauksessa aiheuta käytännössä lainkaan lisätyötä. Minulla on lähes valmis kohtaussuunnitelma, joten hirveitä blokkeja ei pitäisi olla luvassa.

 2. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja hienolta tuo näytelmäkäsikirjoitusprosessi.Sopivasti käsittelen tulevissa postauksissa kirjoittamista myös käsikirjoittamisen vinkkelistä. Kirjan ja näytelmäkäsiksen kirjoittamisessa on paljon samaa ja joitakin erikoisjuttuja näytelmäpuolelta voi hyvin soveltaa myös romaaniin. Näen omat kirjoitukseni yleensä elokuvana tai näytelmänä mielessäni, joten ehkäpä joskus kokeilen samaa kuin mitä sinä ihan oikeasti olet tekemässä.
  Onnellista syntymäpäivää ja inspiraatiota kevääseen!

 3. En vielä. Jos esikoinen saa kustannussopimuksen, ehkä kehittelen tätä ideaa pidemmälle;)

 4. Hei Maija,

  Onnea ja mesestystä projektiisi.
  Tällä kertaa en vielä tartu haasteesesi. Kirjoitan ensimmäistä kirjaani lasten elämästä kadulla. Mielestäni se sopisi erittäin hyvin elokuvaksi.

  Kirjoittaessani olen tullut tutuksi omien ajatusteni kanssa. Vaikka katulasten elämä on tuttu asia, niin kuitenkin kirjoittamalla löytää ihan uusia ajatuksia ja tapahtumia.

  • No niin, siinä kyllä piti olla toivotuksena menestystä.

  • Kiitos! Olen samaa mieltä siitä, että niin faktan kuin fiktion kirjoittaminen itselle tutuistakin aiheista voi auttaa jäsentämään ajatuksia ja oivaltamaan asioita uudella tavalla.

   Toivotan vastaan onnea kirjallesi ja kenties tulevaisuudessa siintävälle elokuvalle! Niille löytyy varmasti tilausta.

 5. Tsemppiä projektiin. Kuulostaa työläältä ja erittäin innostavalta! Minusta ei olisi tuohon ScriptFrenzy-juttuun..

  Näytelmäkirjoittaminen on jo muutaman vuoden verran kiinnostanut. Yritin kahtena vuonna jopa päästä opiskelemaan Teakkiin alaa, mutta eipä tärpännyt. Ehkä voisin harkita itseopiskelua dramaturgiksi…

  • Miksei olisi? Liian iso työmäärä lyhyessä ajassa vai koet tarvitsevasi inspiraatiota, jotta pystyt kirjoittamaan?

   Kokeile ihmeessä joskus kirjoittaa näytelmä! Eipä Shakespearekaan sitä yliopistossa opiskellut.

 6. MHH says:

  Kuulostaa hyvältä! Minua on kiinnostanut NaNoWriMo-rupeamaan ryhtyminen monena vuonna, mutta aina on joku tärkeä opiskelujuttu ja nyt tänä keväänä gradu tiellä. Olen päättänyt, että kun saan sen ryökäleen valmiiksi, pidän ihan oman kirjoituskuukauden varsinaisesta kuukaudesta riippumatta. Tuo ScriptFrenzyn nettisivu vaikuttaa vinkkeineen ihan yleisestikin hyödylliseltä: olisi ihanaa joskus esimerkiksi toteuttaa yksi idea sarjakuvaromaaniin. Onnea projektiisi!

  • Nykyäänhän on marraskuu-NaNon lisäksi Camp NaNoWriMo, joka käsittääkseni oli aikaisemmin heinä- ja elokuun (siis molemmat erikseen), mutta nyt se on kai kesä- ja elokuu (kun sivuston toiminnallisuutta häiritsi, kun kuunvaihteessa toiset olivat aloittamassa ja toiset lopettamassa). Toki sitä voi kirjoittaa milloin vain, mutta tuolloin saa parhaiten “seuraa”.

Kommentoi
Name and Mail are required