Pinnalle

Surfacing-kansi

Olen lukenut Margaret Atwoodin kaikki tuoreemmat romaanit, mutta Surfacing on noin 40 vuotta vanha kirja. Se kertoo nimeämättömästä naisesta, joka palaa miesystävänsä ja tuttavapariskunnan kanssa lapsuutensa erämaisemiin Kanadan Quebeciin, etsimään kadonnutta isäänsä, mutta ehkä enemmän itseään. Suomalaisen on varmaan monia muita helpompi kuvitella itsensä tuollaiseen “metsässä keskellä ei mitään” -paikkaan.

Surfacing on varsin lyhyt romaani, mutta siinä kesti minulla yllättävän kauan lukea, 2-3 viikkoa kai. Se on erittäin kauniisti kirjoitettu, eikä missään nimessä vaikea, mutta tavallaan kuitenkin raskas. Kirja kertoo luontoon palaamisesta, eläimellisyydestä, ehkä järjen menettämisestäkin. Parisuhteet ovat toisaalta biologiaa, toisaalta perverssejä alistussuhteita. Ote on siis ihan yhtä feministinen kuin Atwoodin scifikirjoissakin.

Kirjassa on ehdottomasti jotain samaa kuin Kärpästen herrassa, josta en hirveästi pitänyt (eikä kyse ollut siitä, että se oli liian inhottava). Tästä enemmän, mutta en yhtä paljoa kuin Atwoodin muista kirjoista. Suosittelisin tätä erityisesti kaikille, jotka haluavat mielenkiintoisen, ei niin puhkikalutun romaanin analysoitavaksi koulussa (lukio- tai yliopistotasolla).

P.S. Unohdin viime viikolla mainita, että kirjeeni teiniminälleni julkaistiin Dear Teen Me -blogissa. Kaikki kirjoittajat olen kirjailijoita ja olen siellä varsin hyvässä seurassa! Vaikka et tykkäisi lukea englantia, voit silti naureskella nuoruuden valokuvilleni.

4 Responses “Pinnalle”

  1. Aura says:

    Olen lukenut Atwoodilta romaanin Orjattaresi (The Handmaid’s Tale) joskus pari vuotta takaperin, ja tykkäsin kovasti. Piti ottaa lukulistalle muitakin hänen teoksiaan, mutta unohtui sitten. Kiitos kun muistutit tämän kirjailijan olemassaolosta. :)

    • Ehdottomasti kannattaa! Suurin osa niistä taitaa olla suomennettu, tätä nimenomaista tosin kai ei, en ole aivan varma. Minulla on hyllyssä Sokea surmaaja, jonka olen lähes varmasti vuosia sitten lukenut, mutta en muista siitä juuri mitään ja tarkoitus olisi lukea se uudelleen pian.

  2. Todella hyvä idea tuossa blogissa! Sun kirjoituksesi oli myös hieno, rehellinen ja koskettava.

Kommentoi
Name and Mail are required