Apu löytyy Atlantiksesta

Saan aina näppyjä, kun kuulen jonkun kirjoittavan Wordilla. Tai OpenOfficella. Okei, en tiedä onko mäkkikäyttäjillä fiksumpaa vaihtoehtoa, mutta Windows- ja Linux-ihmisillä (Winen avulla) todellakin on. Olen kirjoittanut aiemmin softasta työkseni ja olen erittäin nirso sen suhteen, mitä ohjelmia käytän.

Itselläni on tullut jo reilusti 10 vuotta täyteen Atlantiksen kanssa, ensin ilmaisen Atlantis Novan ja sitten maksullisen Atlantiksen, jonka hankin vain siksi, että saisin lääketiedekirjaani viittaukset aina joka luvun loppuun, eikä koko kirjan loppuun. Loistava ostos.

Atlantis hakkaa muut tekstinkäsittelyohjelmat niin luotettavuudessa, nopeudessa kuin käyttöliittymässäkin. Sellaisia ominaisuuksiakin löytyy, joita ei ole muissa ohjelmissa. Nykyään nopeudella ei ole enää samalla lailla väliä kuin 2000-luvun alussa, jolloin Word saattoi avata romaanikässäriä puoli minuuttia siinä missä Atlantiksella meni alle sekunti, mutta luotettavuus ja käyttöliittymä ovat yhä erittäin tärkeitä. Ohjelma ei ole koskaan kaatunut minulla.

Välilehditys on hoidettu todella mallikkaasti. Pidän yleensä Atlantiksessa auki noin 20-30 asiakirjaa yhtä aikaa. Ohjelma tallentaa workspacen, eli voin jatkaa työskentelyä helposti siitä missä jäin.

Tykkään myös Ctrl-Ctrl-näppäinyhdistelmällä vaihtuvasta työkalupalkista, joka voi tuntua alkuun oudolta, mutta käytännössä on loistava. Ylipäänsä kaikki ohjelmassa on intuitiivista.

Atlantis tallentaa nykyään myös HTML-sivuja ja ePub-muotoisia e-kirjoja, tosin näitä toimintoja en ole vielä kokeillut. PDF:iä ei, mutta kaikilla lienee siihen oma PDF-tulostin.

Jos sinua koskaan vaivaa ongelma, Atlantiksen käyttäjätuki auttaa. Minun sähköpostiini he vastasivat aikoinaan vartissa – ja ei kovin yllättäen vika löytyi tuolin ja näppäimistön välistä.

Ainoa Atlantiksesta vielä puuttuva ominaisuus on Track Changes, jota kirjailijan ja kääntäjän työssäni toisinaan tarvitsen. Silloin on pakko kaivaa esiin OpenOffice ja yleensä hermot menee siihen jo parissa minuutissa.

Jos ei tarvitse mitään edistyneempiä ominaisuuksia kuten Sections, voi vallan hyvin ladata netistä ilmaisen Atlantis Novan, jonka kehitys on lopetettu, mutta ohjelma toimii yhä mainiosti. Nova ei vaadi asennusta, eli sitä voi ajaa vaikkapa muistitikulta – ja mahtuu se kevyesti levykkeellekin.

6 Responses “Apu löytyy Atlantiksesta”

 1. Aura says:

  Paljon kiitoksia tästä postauksesta! Muistelinkin, että jo aiemmin jossain blogissa (ehkä tässä?) on mainittu tekstinkäsittelyohjelma, joka on hyvä ja helppokäyttöinen. Olin vaan unohtanut, mikä ohjelma oli kyseessä. Atlantishan se taisi olla. Menee hermot Wordin kanssa ihan jatkuvasti, eikä puhettakaan että voisi 30 asiakirjaa olla auki samaan aikaan… Pitänee ladata tuo Atlantiksen ilmaisversio kokeiluun. Kiitos!

  Tein muuten hiljattain ennakkotilauksen Makuuhaavoja-romaanista, toivottavasti ilmestyy pian. :)

  • Kiva! Makuuhaavoja on ollut painossa tovin, arvioitu ilmestyminen oli/on tällä viikolla, mutta ilmeisesti ollut muiden kirjojen kanssa jotain ongelmia (kovakantisten kannet tehdään eri paikassa kuin itse kirja ja sidotaan kolmannessa tms), joten huonolla tuurilla voi myöhästyä paljonkin. :-/ Eli hyvällä tuurilla vaikka huomenna, huonolla tuurilla… no, toivottavasti tänä vuonna kuitenkin.

 2. Lukuhoukka says:

  Minä olen aina ollut tyytyväinen Wordiin, vaikka sitä paljon parjataankin. Toisaalta, ehkä en vain kaipaa joitakin ominaisuuksia, jotka esimerkiksi sinulle työssäsi ovat tärkeitä; minulla ei esimerkiksi ole yleensä koskaan hirveän montaa asiakirjaa auki. Joskus aikoinaan minulla oli Word, joka kaatuili silloin tällöin, tämä nykyinen ei ole tehnyt sitä ikinä. Käytin monta vuotta Open Officea, joka kai nykyisin on eri nimellä, mutta siihen minulla meni totaalisesti hermot. Olen kokeillut myös monia muita tekstinkäsittelyohjelmia, mutta luulen, että jos haluaa kunnollisen suomenkielen oikoluvun, Wordille ei taida olla hirveästi vaihtoehtoja. Ainakaan OpenOfficen oikoluku ei ollut mistään kotoisin mielestäni.

 3. Calendula says:

  Olen jo muutamaan kertaan sanonutkin, että käytän ja rakastan Scriveneria. :) Se on tietty logiikaltaan pikkuisen erilainen kuin Atlantis, ei varsinaisesti tekstinkäsittelyohjelma, vaan kirjoitustyökalu.

  Mutta, bref, varsinaisesti meinasin tulla harmittelemaan kun en löytänyt Makuuhaavoja goodreadsista ja nyt sit selvisikin, että ei ole vielä ilmestynyt. Tunnen itseni edelläkävijäksi. Lukeminen edistyy mainiosti hajanaisella keskittymiskyvyllänikin, eli olet vissiin kirjoittanut jotain melko koukuttavaa.

 4. Hanna-Riikka says:

  Kiitos vinkistä, pitää kokeilla, olen vaihtanut pari kertaa vuoden sisällä, koska kyllästyin vanhaan ja huomasin etten pidä OpenOfficesta ollenkaan.

Kommentoi
Name and Mail are required