Kaikissa meissä asuu Håkan

Pereat mundus

Leena Krohnin Pereat Mundus on kantensa mukaan “romaani, eräänlainen”. Sitä voi pitää myös novellikokoelmana, joissa kaikkien novelleiden päähenkilö on Håkan. Joissain Håkan tuntuu olevan sama, toisissa eri. Ideana kuitenkin on, että Håkan tavallaan edustaa kaikkia maailman ihmisiä.

Novellit ovat scifiä, jossa vastaan tulevat lähes kaikki pelotellut tulevaisuudenkuvat. Kryoniikka, eugeniikka, transhumanismi, pelottavat sairaudet, teinien rappion riistäytyminen käsistä… Monissa novelleissa on kultteja, lahkoja tai muita suuntauksia ja useissa odotetaan maailmanloppua, joka hyvinkin voi tullakin. Myös unimaailmat ja muut toiset todellisuudet ovat vahvasti läsnä.

Monessa novellissa on Håkanin lisäksi mukana myös psykoterapeutti Keinolempi, joka terapoi asiakkaitaan lähinnä sähköpostilla. Välillä näiden mielenliikkeet käyvät turhankin ahdistaviksi.

Pereat Munduksen kirjoitustyyli vaikutti etäiseltä. Joskus tuli sellainen tunne kuin lukisi käännöstekstiä, eikä mitään suomeksi kirjoitettua. Tämä johtui kai paljolti siitä, että dialogi oli varsin “kirjallista”, ei puhemaista.

Alussa kirja tuntui myös turhan hajanaiselta, mutta loppua kohden punainen lanka alkoi hahmottua paremmin. Pidin kirjasta, vaikka korkeiden odotusteni takia se olikin hienoinen pettymys.

2 Responses “Kaikissa meissä asuu Håkan”

  1. Minä en ihan kauheasti tälle syttynyt. Mutta oli luettava, kun minun tyyliäni verrattiin Krohniin. Sen sijaan se pelikaani-romaani on hyvä. Ei kun mikä sen nimi on..Ihmisten vaatteissa tms.

    • Olen kai lukenut tuon kirjan nuorempana, koska nimi on niin tuttu ja mieleen tulee pelikaanin kuva kannesta, mutta en kyllä muista kirjan sisällöstä mitään. Sellainen mielikuva on, että en olisi kauheasti tykännyt.

      Krohnin Unelmakuolema oli kyllä hyvä.

Kommentoi
Name and Mail are required