Mitä yhteistä on Putinilla ja Thatcherilla?

Venäjän Presidentti Vladimir Putin vieraili eilen Amsterdamissa. Vierailuun oli varauduttu täällä huolella, esimerkiksi kaupungintalolla liehui sateenkaarilippu protestina Venäjällä suunnitellulle homolaille. Myös kaupunginosia suositeltiin sateenkaariliputtamaan. Entinen kaupunginjohtaja Job Cohen (jonka näin ensimmäistä kertaa IRL juontamassa drag queen -olympialaisia vuonna 2009) laski oman sateenkaarilippunsa puolitankoon.

Maailman vanhin homojärjestö COC järjesti tuhansien ihmisten äänekkään ja sateenkaarenkirjavan protestin (erityispisteet viittomakielisestä tulkkauksesta) lähelle merenkulkumuseota, jossa Putin oli illastamassa Hollannin pääministeri Mark Rutten kanssa. Valtiovierailun ohjelmassa oli ilmeisesti tarkoitus puhua 20 minuutin ajan myös ihmisoikeusasioista. Putinin mukaan homoja ei syrjitä Venäjällä.

Punk bands strictly prohibited - Amnestyn kampanjakyltti

Myös Amnesty protestoi äänekkäästi. Useissa lehdissä julkaistiin koko sivun ilmoituksia “ihmisoikeusvapaasta Amsterdamista”, jossa Putinin miellyttämiseksi ei suvaita esimerkiksi homoilua, mielenilmauksia, vapaata journalismia tai varsinkaan punkbändejä. Myös keskustassa oli kyltit ja keltaiset nauhat aiheeseen liittyen.

Onko tällaisilla protesteilla jotain vaikutusta Venäjään? Siitä en tiedä, mutta ainakin täällä yritetään tosissaan! Samaa soisi näkevän myös Suomessa. Harmittaa, että en itse päässyt paikalle keskustaan.

Väitetysti päivälleen 25 vuotta aikaisemmin protestoitiin Amsterdamissa Margaret Thatcherin homolakia.

Tuo äärioikeistolainen hirmuhallitsija ei olisi voinut valita osuvampaa päivää kuolemalleen, sillä eilen astui voimaan eräs karmeimmista muutoksista Britannian sosiaaliturvan täydellisessä alasajossa (mistä olen kirjoittanut aiemmin tässä blogissa sekä Tukilinja-lehdessä).

Vammaistuki DLA siis lopetettiin, mikä hautautuu nyt kätevästi Thatcherin kuoleman alle. Tosin keskivertobritti on jo onnistuttu aivopesemään, että vammaistukea saavat vain huijaripummit. Vammaisaktivistit ovat kuitenkin olleet ahkerasti TV:ssä ja radiossa muistuttamassa, että tilastojen mukaan viranomaiset ja poliitikot valehtelevat.

Vielä kun saataisiin Britteihin vallankumous Thatcherin hautajaisten myötä. Sitä todella kaivattaisiin. Suomeen myös.

4 Responses “Mitä yhteistä on Putinilla ja Thatcherilla?”

 1. Lili Wessman says:

  Maija, kiitos tästä kirjoituksesta!

  Thatcherin glorifiointi on edesvastuutonta historian vääristelyä. Elvis Costellon “Tramp the Dirt Down” kertoo, mitä Thatcher teki.

  • Joidenkin mielestä Thatcherin ihailun syyksi riittää, että hän oli nainen. “Rautarouva.” Samalla periaatteella voisi ihailla vaikkapa naispuolista sarjamurhaajaa, kun yleensä sarjamurhaajat ovat miehiä.

   Toisten ihailun syynä ovat “järkähtämättömät periaatteet”. Mitä siitä, millaiset periaatteet, kunhan ovat järkähtämättömät…

 2. Oona says:

  Mitä se Britannian vammaistuki piti sisällään?

  Mä en tiedä, onko tämä vaan huhupuhetta, mutta eräs tyyppi kertoi, että Briteissä esim. psyykevammaisten ei tarvitse maksaa vuokraa ollenkaan, joten elämiseen jää paremmin varaa kuin Suomessa.

  Pelottavaa, kun kaikkea vaan karsitaan myös täällä Suomessa. Ruoan hinta nousee ja niin nousee kaikki muutkin hinnat. Onko köyhällä ja sairaalla enää varaa elää?! Ei ole voimia kerjuullekaan lähteä.

  • Brittien DLA (disability living allowance) oli aika lähellä Suomen vammaistukea, eli sitä saattoi saada myös työssäkäyvä vammaisuuden aiheuttamiin lisäkuluihin, ja kuten Suomen vammaistukea, sitäkin oli useampaa eri määrää vamman vaikeuden mukaan. Se ei siis ole sama asia kuin eläke/sairasloma. Sen tilalle tuli toinen tuki PIP (personal independence payment), mutta siihen on oikeutettu vain pieni osa entistä DLA:ta saaneista.

   Briteissä on yleisesti hyvin vaikea saada vammaisetuuksia psyyken sairauksilla, varsinkaan nykyään. Kysymyksiä on haastattelussa ja lomakkeissa kymmenittäin, mutta suurin osa on tasoa “pystytkö kävelemään 50 m”, “pystytkö menemään kyykkyyn”, “pystytkö pukeutumaan ilman apua”. Vaikea uskoa, että psyykkisesti sairailla olisi koskaan ollut mitään ylimääräisiä etuuksia verrattuna muihin työkyvyttömiin, ja he kyllä joutuvat maksamaan vuokraa. Ehkä tässä on ollut jonkinlainen väärinymmärrys.

   Leikkaukset iskevät tosi rajusti moniin sosiaalituilla eläviin, sillä DLA:n lakkauttamisen lisäksi joitain veroja on korotettu ja lisäksi tuli uusi bedroom tax, eli tuilla elävät ihmiset, joilla on “liikaa huoneita” joutuvat maksamaan veroa – vaikka riittävän pieniä asuntoja ei edes mitenkääm riittäisi kaikille ja samaan aikaan lain säätäneet poliitikot elävät keskimäärin valtavissa kartanoissa.

   Olen lukenut tosi hurjia lehtijuttuja siitä, miten Briteissä ihmiset säästävät rahaa. Mm. eräällä naisella ei ollut varaa pitää jääkaappia päällä, niin hän roikotti ruokia kassista ikkunan ulkopuolella. Hän eli kauppojen poistohyllyjen tuotteilla ja söi kerran päivässä.

Kommentoi
Name and Mail are required