Vapauta itsesi fylogenismin ja eksistentialismin ikeestä

En ole varma, olenko täällä sanonut, että seuraavan romaanini Elviiran on tarkoitus käsitellä eläinten älykkyyttä ja ajatuksia. Se perustuu novelliini Sabine – ja kuten sanoin jokin aika sitten Twitterissä, en tiedä vielä kirjan päähenkilön nimeä, mutta päälampaan nimen tiedän.

Olen kuitenkin alkanut harkita asiaa uudelleen. Eläinten äly on kuitenkin aika kulunut aihe, joka tulee olemaan lähikuukausina vielä enemmän tapetilla. Ja lasten kirjat ja piirretythän ovat aina olleet täynnä ajattelevia ja tuntevia eläimiä. Minun pitäisi varmaan sittenkin kirjoittaa ennemmin kasveista.

Spesismi eli lajisyrjintä on yhä useammalle tuttu termi, jolla tarkoitetaan yleensä ihmisten nostamista muiden eläinlajien yläpuolelle. Harva on kuitenkaan kuullut florismista, kasvien syrjinnästä. Kasvit ovat paljon fiksumpia kuin luulisi, ne tuntevat ja muistavat. Niiden kiehtovasta tunne-elämästä ei ole juuri kirjoitettu fiktiota.

Toisaalta alkueläimiä vasta väheksytäänkin. Moni saattaa haukkua toista amebaksi, vaikka ei ikinä käyttäisi sanaa neekeri. Useimmat pitää sieniä iljettävinä, ainakin ruokasieniä lukuunottamatta (ja jotkut niitäkin), ne tuovat mieleen hometalot ja jalkasienet. Vaikka sienet valmistavat herkullisia ruokia, kuten tempehiä, soijakastiketta ja kombuchaa, sekä monia elintärkeitä lääkkeitä. Kokeilepa tehdä itse sama ilman niiden apua ja katsotaan, miten pitkälle pääset.

Puhumattakaan sitten bakteereista ja arkeista. Sinunkin suolistossasi elää jopa 10 kertaa enemmän bakteerisoluja kuin kehossasi on ihmissoluja. Teknisesti olet siis enemmän bakteeri kuin aitotumainen. Parviälyä tiedetään olevan monilla lajeilla, miksei siis bakteereilla ja arkeillakin. Lienee vain ajan kysymys, milloin tämä osoitetaan todeksi.

(Bakteereista on kirjoitettu kyllä fiktiota, mutta ne ovat valitettavan usein sivuroolissa. Tosin myös kuumia seksiseikkailuita alkuliemessä löytyy.)

Ethän siis halveksi muita eliöitä domeenin perusteella. Jostain syystä domeenismiä eli tutummin fylogenismiä pidetään useimmissa länsimaissakin yleisesti hyväksyttynä. :-/

Kaikkein huonoimmassa asemassa ovat tietysti virukset, joita syrjitään sillä perusteella, että ne eivät ole elossa (eksistentialismi). Kuitenkin esimerkiksi kuolleille ihmisille sallitaan monenlaisia etuoikeuksia huolimatta siitä, että he eivät ole elossa. Reiluako?

Erityisesti haluan korostaa, että jos lähdet minun jalanjäljissäni kirjoittamaan fiktiota esimerkiksi alkueläimistä tai arkeista, älä sorru stereotyyppeihin! Kaikki homot eivät ole samanlaisia, eivätkä myöskään limasienet.

One Response “Vapauta itsesi fylogenismin ja eksistentialismin ikeestä”

  1. Polga says:

    Sienethän ovat elävämpiä kuin ollaan luultu, eli siinä olisi myös ainesta… ehkä ;)

Kommentoi
Name and Mail are required