Lainsäädäntöä kello kaulassa ja kupla otsassa

Eilen ja toissapäivänä äänestettiin maailmalla useasta tärkeästä asiasta. Yhdysvaltojen korkein oikeus äänesti DOMA-lakia vastaan, jolloin saman sukupuolen avioliitot ovat jälleen laillisia Kaliforniassa ja ne pitää tunnustaa myös valtiotasolla. Toisaalta päivää aiemmin korkein oikeus teki äänestäjien oikeuksien kannalta monien mielestä erittäin kyseenalaisen ratkaisun. Briteissä puolestaan British Medical Association teki historiallisen päätöksen, että lääketieteellisten tutkimusten pimittäminen (jota tapahtuu paljon) on virkavirhe.

Eilen tapahtui Texasin senaatissa myös jotain hyvin hämmentävää. Demokraattisenaattori Wendy Davis puhui noin 11 tuntia putkeen (ns. filibustering) estääkseen aborttia entisestään rajoittavan lain läpimenon. Lopulta äänestys tapahtui liian myöhään, pari minuuttia yli puolenyön – mutta senaatti väärensi aikaleimat, vaikka oli jo ehtinyt päivittää ajankohdat nettiin (esim. Hesari kutsui tätä huhuksi – siitä on kyllä selvää näyttöä).

Raivoisan yleisöreaktion takia huijaus jouduttiin kuitenkin pian myöntämään, eikä laki mennyt läpi. Paikalla oli satoja tai tuhansia protestoijia ja netissä kiersi runsaasti huijauksen osoittavia ruudunkaappauksia. Aborttilain muutos koettiin kovaksi iskuksi ihmisoikeuksia vastaan, vaikka luonnollisestikin sekoilu on ainoastaan viivyttänyt prosessia.

Filibuster on suomalaiselta kannalta melko käsittämätön konsepti. Senaatissa saa puhua käytännössä rajoittamattoman kauan (ja siten voi yrittää lykätä lakiesityksen äänestyksen aikarajan taakse) kunhan ei syö, juo, käy vessassa, istu alas tai nojaa mihinkään. Pitää puhua aiheeseen liittyen yhteen menoon, tosin kysymyksiä saa ottaa.

Davisin 13 tunnin puhemaraton kalpenee kovimmille filibustaajille, joista yksi höpötti aikoinaan 43 tuntia ja toinenkin yli 42 tuntia. He tosin sulloivat salaa suuhunsa ruokaa ja heillä oli pissapussit vessassakäynnin tarpeen välttämiseksi.

4 Responses “Lainsäädäntöä kello kaulassa ja kupla otsassa”

  1. Hanna-Riikka says:

    Onpa kiinnostava yksityiskohta, en ole tiennyt tuota syömättä-juomatta-vessassa_käymättä -aspektia.

    • Jep. En minäkään nyt yleensä postaile mitään Yhdysvaltojen lainsäädäntöpolitiikan kiemuroita, mutta tuo oli sen verran hätkähdyttävä juttu, että halusin sen nostaa esiin.

Kommentoi
Name and Mail are required