Avioero – katalan naisen juoni

En yleensä kirjoita julkkisten asioista – ne harvoin ovat kovin kiinnostavia ja yleensä niistä on muutenkaan vaikea tietää taustoja, oli kyseessä sitten Sofin sopimusriidat tai jonkun alkoholiongelmat. Tänään tuli kuitenkin uutinen, johon oli vaikea olla reagoimatta

Charles Saatchi on hakenut avioeroa Nigella Lawsonista ja monet ovat tästä ymmällään. Asiaa tuntemattomille kerrottakoon, että Nigella Lawson on tunnettu ja erittäin viehättävänä pidetty TV-kokki ja Saatchi hänen selvästi vanhempi aviomiehensä, josta on taidebisneksensä kautta tullut miljonääri.

Muutama viikko sitten uutisoitiin, että Saatchi oli kuristanut Nigellaa ravintolassa, tästä löytyy kuviakin. Julkisen anteeksipyynnön sijaan Saatchi vähätteli asiaa, sanoen että kuvat antavat tapahtuneesta väärän kuvan. Se oli vain leikkimielinen riita. (Vähän niin kuin ne kaikki persut yms, jotka “leikkimielisesti” ovat kehottaneet vaikkapa tappamaan maahanmuuttajia. Läpällä, niinku.)

Nigella pakeni teini-ikäisine lapsineen Saatchin luota jokin aika sitten. Se ei jättänyt Saatchille muita mahdollisuuksia kuin hakea eroa. Kontrollifriikki on aina kontrollifriikki. Ego ei kestä, jos kumppani dumppaisi. Se pitää estää hinnalla millä hyvänsä ja ainoa tapa tässä tilanteessa on ehtiä hakea eroa ennen kuin Nigella kerkeää.

Saatchi on muutenkin noudattanut “kunnioitettavasti” väkivaltaisen kontrollifriikin tyyppiominaisuuksia. Väkivalta ja muu kaltoinkohteluhan on aina toisen vika, ei koskaan oma. Itsehän sitä on se todellinen uhri.

Nyt Saatchi tiedottaa, että Nigellakin on tarttunut häntä kurkusta. Ja erityisen törkeää kuulemma on, ettei Nigella ole kertonut julkisesti, että Saatchi “halveksii kaikenlaista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa” eikä ole koskaan pahoinpidellyt häntä fyysisesti. Eli kyse onkin siitä, että Nigella petti hänet.

Kauhulla ja inholla luin viime viikolla lehdistä lukijoiden kommentteja (joo, typerä temppu sortua moiseen aivojen sulatukseen) Anna Puun avioeroon. Niiden perusteella olisi ollut helppo vetää se johtopäätös, että 90 % suomalaisista, monet naiset mukaan lukien, vihaa naisia.

Yleinen johtopäätös tuntui olevan, että jos nainen hakee avioeroa, vaikka hänellä on pieniä lapsia, hän on piittaamaton ihmishirviö. Hän on luultavasti halunnut naimisiin vain prinsessahäiden takia ja heti kun kyllästyy parisuhteen arkeen, lähtee etsimään uutta miestä uhrikseen (ja tietenkin valehtelee oikeudessa ja sosiaalityöntekijöille saadakseen lasten huoltajuuden).

Suurin osa naisista on lukijoiden mukaan tällaisia häikäilemättömiä miesten yli kävelijöitä. Avioeroa hakee Suomessa (ainakin heidän mukaansa, en ole tarkistanut) suurimman osan ajasta nainen. Johtopäätös: naisen vika.

Mitä vittua, oikeasti?

Usein puhutaan raiskauskulttuurista (rape culture), mutta tuntuu kyllä, että kyse on laajemmasta naisvihan kulttuurista.

One Response “Avioero – katalan naisen juoni”

  1. Emma says:

    Erittäin hyvä kirjoitus! En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa Saatchin reaktiolle kun “Nigella ei ole kertonut julkisesti” kohta entisen miehensä pitäytymisestä fyysisestä väkivallasta. Pitäisikö tästä vetää nyt johtopäätös, että aina, kun joku ei ryhdy väkivaltaiseksi, siitä pitää tiedottaa? Onko pahoinpitely jo niin normaalia, että ihmiselle, joka ei sitä tee, tulee myöntää jonkin sortin tunnustus/palkinto?

Kommentoi
Name and Mail are required