Miksi Freud oli väärässä?

Richard Websterin Why Freud Was Wrong: Sin, Science and Psychoanalysis on tiiliskivi, eikä kaikkein kevyintä luettavaa, mutta erittäin mielenkiintoinen teos. Se perustelee hyvin kattavasti ja seikkaperäisesti sen, miksi Freudin teoriat olivat perusteettomia, epätieteellisiä ja monesti jopa vaarallisia.

 • Freudilla oli hyvin vähän tai ei jopa ollenkaan näyttöä teorioilleen. Hän keksi niitä päästään ja veti mutkat suoriksi. Esimerkiksi konversiohäiriön takana olevan mekanismin (henkiset ristiriidat aiheuttavat symbolisesti fyysisiä oireita) mahdollisuudesta ei ole mitään näyttöä ja silti diagnoosia annetaan Suomessakin edelleen.
 • Oppi-isänsä Charcot’n tapaan Freud hylkäsi selvät fyysisten sairauksien diagnoosit. Tämän seurauksena hänen potilaitaan esimerkiksi kuoli syöpään. Freud ei senkään jälkeen myöntänyt virheitään.
 • Freud ei tosin muutenkaan myöntänyt virheitään, vaikka alkoikin elämänsä loppupuolella epäillä joitain teorioitaan.
 • Osa Freudin teorioista ei ollut falsifioitavissa. Esimerkiksi “kun alitajunnasta on saatu irti tarpeeksi tietoa, oire helpottaa”. Jos oire helpottaa, alitajunnasta on saatu tarpeeksi tietoa. Jos oire ei helpota koskaan – potilas ei vain kerro kaikkea!
 • Monet Freudin teorioista olivat aivan järjettömiä. Mm. nainen haluaa lapsia siksi, että hänellä on kakkafetissi. Jos unesta ei muista osaa, se on “reikä” eli vagina.
 • Psykoanalyysi perustui pitkälti potilaiden johdatteluun, manipulointiin ja suggerointiin. Freud päätti, että potilas halusi panna isäänsä. Freud analysoi myös omaa tytärtään Anna Freudia ja kehitti tälle erilaisia seksuaalisia komplekseja. Anna julkaisi näistä “tieteellisiä” artikkeleita, joissa puhui itsestään “potilaana”.
 • Freud oli suuruudenhullu, joka lapsesta asti halusi suurmieheksi. Hänellä oli pahemman luokan messiaskompleksi ja hän teki omista teorioistaan käytännössä uskonnon. Sellaiset ihmiset keräävät usein paljon seuraajia. (Useita Freudin seuraajista teki itsemurhan, kun ei saanut tarpeeksi huomiota. Freud ei reagoinut asiaan juuri mitenkään.)
 • Ne harvat Freudin ajatukset, joissa oli jotain järkeä, eivät olleet hänen omiaan. Esimerkiksi alitajunta on ikivanha konsepti, ei mikään Freudin keksintö.

Why Freud Was Wrong -kansi

Kirjassa kerrotaan myös esimerkiksi Jungista, joka etsiytyi unien tulkinnan pariin nähtyään unta suuresta falloksesta, joka oli samaan aikaan Jeesus (you can’t make this shit up).

Psykoanalytiikka ei ole tiedettä, vaan pseudotiedettä – oikeastaan enemmän kultti. Valitettavasti suomalaisista psykoterapeuteista 2/3 edustaa tätä kulttia.

Psykoanalyysista olen kirjoittanut enemmän toisessa blogissani toisen kirjan arvostelussa. Hysteriaan ja konversiohäiriöön liittyen suosittelen Simon Overtonin kirjaa Charcot’s Bad Idea. Myös Websterillä on aiheesta useita tekstejä netissä.

2 Responses “Miksi Freud oli väärässä?”

 1. Eppu says:

  Hieno kirjoitus, tehokkaasti tiivistetty.

  Sikälikin on kiehtovaa, että Freudin ja hänen seuraajiensa teorioiden käytännössä poisväheneminen yliopisto-opetuksesta ei ole näkynyt käytännön hoito- & terapiatyössä. Tai sitten näiden kahden (tutkimuksen tai yliopiston ja terapeuttien koulutuksen) välinen kuilu on jossain määrin ylittämätön. Toistaiseksi.

  Toinen asia mikä minua on toisinaan ihmetyttänyt on se miten Freud teki vahvan uuden tulemisen 1970-luvulla joissain ranskalaisilla intellektuellipiireissä. Tästä suuntauksesta alettiin englanninkielisessä kirjallisuudessa käyttää ilmausta “French feminism”, mikä on harhaanjohtavaa koska kyseisen suuntauksen keskeisistä edustajista(Helene Cixous, Julia Kristeva, Luce Irigaray) vain Irigaray on tunnustaunut feministiksi, eikä näillä oppirakennelmilla sinänsä ole mitään tekemistä feminismin kanssa. Toisaalta voihan olla että ranskalaista naisasiaa käsitellyttä kirjallisuutta ei ole käännetty riittävästi englanniksi jolloin kuva & käsitys Ranskan feministisen kentän toiminnasta(enemmistöstä) voi vääristyä.

Kommentoi
Name and Mail are required