Syöpärumaa ja kolerakaunista

Suomalaiset rakastavat vähättelevää kielenkäyttöä. Siinä missä englanninkielinen sanoo “Wonderful” tai “Amazing”, “Ihan kiva” tai “ihan OK” on tunnetuin suomalainen kehu. Aika, melko, varsin, suht. Nolottaa myöntää, mutta joudun editointivaiheessa aina perkaamaan käsikirjoituksistani pois hurjasti noita.

Suomalaiset eivät juuri ylisanoja käytä, mistä tämäkin teksti puhuu. Siinä missä englantiin ne sopivat, suomen kielessä ne kuulostavat halvoilta ja korneilta.

The differences are particularly marked in the language of marketing and advertising. If an English advertisement mentions cleaner and healthier hair than ever or promises truly good results very quickly, the Finnish version will only promise clean and healthy hair or good results fast. I have myself sometimes noted in my translation work that in translating a certain type of English-language sales talk the only way to get a bearable Finnish version is to omit at least half of the original.

Hollantilaiset taas rakastavat korostamista. Kielessä on runsaasti erilaisia täytesanoja, saksan kielen tapaan, jotka käännettäessä usein häviävät kokonaan. Onhan näitä toki Suomessakin (ja korostuspäätteitä kuten -pa/pä), mutta hollannissa on ihan yleistä tunkea useita samaankin lauseeseen. Idiomaattinen kieli vaatii niitä. Itse lisäilen niitä ihan kielikorvalla. “Kom toch even proven” = tule maistamaan. En osaa sanoa, miksi siinä “pitää” olla sekä toch että even.

Hollantilaisilla on jopa omat korostusmuodot useimmista pronomineista. Minästä tällaista ei ole, mutta esimerkiksi sinästä on. Jos pronomini on äännettäessä lauseen painotettava sana, sen pitää olla korostusmuodossa tai lause on periaatteessa väärin. “Hoe gaat ‘t met jij?” Mitä sinulle kuuluu? “Hoe gaat ‘t met jouw?” Mitä sinulle kuuluu?

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, ehei. Hollannissa aksenttimerkkejä voidaan käyttää korostamaan painotettavia vokaaleja sanoissa, joita äännettäessä korostettaisiin lauseessa. Tällaisiin en ole törmännyt muissa kielissä. Esimerkkilause Googlesta: “Intellectuelen haten kunst – het moet móói zijn”. Intellektuellit vihaavat taidetta – sen pitää olla kaunista (tai: kaunista sen olla pitää).

Hollannin puhekielessä on myös hyvin erikoinen tapa korostaa adjektiiveja sanoilla “kanker”, “tyfus”, “tering” tai “k(o)lere”. Syöpäruma! Pilkkukuumeärsyttävä! Keuhkotautityhmä! Kolerakallis! Erikoisinta on, että näitä voi käyttää korostamaan myös positiivisia sanoja kuten kaunis. Tyfus mooi!. Tämä ruoka on syöpähyvää! (Tämä teksti käsittelee hollantilaisten kielellistä “sairausintoa” solvaamisessa, mutta jostain syystä ei adjektiivien korostamista.)

Tämä on käytännössä aika vastaava kun sanoisi vitun kallis/vitun ruma/vitun kaunis, eli toimii tuo suomessakin, vaikka onkin alatyylistä ja brutaalia (varsinkin tuo viimeisin). Voihan suomessakin banaalisti sanoa “sikakaunis” tai “sairaan kaunis”. Pig beautiful ja sick beautiful?

Hollannissa on myös suosittu etuliite “kut” eli kirjaimellisesti “vittu” (alatyylinen ilmaus naisen alapäälle), jota voi käyttää korostamaan niin adjektiiveja kuin substantiivejakin. Suomessa valitetaan vitun paskaa säätä, hollannissa vittusäätä. Iskevää, pakko myöntää.

2 Responses “Syöpärumaa ja kolerakaunista”

 1. Leena Lumi says:

  No voi, voi vittusää, mutta minua ottaa päähän just kun se sama sana tarkoittaa naisen alapäätä;) Tosin R. väittää, että juuri minä olen se, joka suuttuessani sanon ‘vittu’, mutta syytän huonosti käyttäytyvää nuorisoa, jolta opin vaikka en haluaisikaan.

  Viime aikoina olen sanonut usein ‘sikakaunis’, ‘sikatylsä’ etc. ja se ei johdu joulun likeisyydestä ainakaan minulla, silla kinkku ei ole joulupöytämme kunkku. Se vain sopii, vaikka en siis mitenkään halua mollata sikaparkoja, joita pidetään liian ahtaissa karsinoissa etc.

  Jo eri kielten intonaatiot ovat hirveän kiinnostavia…

  By the way: Ellet ole vielä lukenut Pelon Jokapäiväinen elämämme, niin lue ihmeessä!

 2. Hanna-Riikka says:

  Satakunnassa, tai ainakin porilaisessa kielenkäytössä kehu on vielä niukempi, alkaa yleensä kieltosanalla.
  Et sääkää iha paska ol, on jo suuri kehu. :)

Kommentoi
Name and Mail are required