Vuosi 2013 tarkastelussa

Nyt on aika tarkastella kulunutta vuotta. Mikä onnistui ja mikä ei. Minulla oli täksi vuodeksi seuraavat tavoitteet:

[X] Palsamoitu valmiiksi
[X] seuraavan romaanin (Elviira?) ensimmäinen versio valmiiksi
[O] Häpeämättömälle, Palsamoidulle ja lastenkirjalle kustantaja (kahdelle jälkimmäiselle ei ole vielä löytynyt)
[X] Marian ilmestykset -näytelmälle ohjaaja
[_] ulkomainen kustantaja Marian ilmestyskirjalle (miksi ei saman tien Häpeämättömälle) (en ole ehtinyt tehdä asialle mitään)
[X] lääketiedekirja valmiiksi
[O] ruokakirja valmiiksi (lähellä ollaan)
[O] leffakässäri valmiiksi
[X] 1-2 näytelmää valmiiksi
[_] ainakin yksi apuraha
[X] enemmän pitkiä novelleja valmiiksi
[X] ainakin pari kirjallisuuslehtijulkaisua (kaksi Ursulassa)
[O] enemmän kirjoituskilpailuihin osallistumisia (no, muutamia ainakin)
[_] toinen kolumnistin paikka hieman tiheämmin ilmestyvässä lehdessä (toki pidän myös entisen)

Lisäksi vuoden kohokohtia olivat esiintyminen Inhimillisessä tekijässä, henkilökohtaisesti tärkeän juttuni julkaisu Suomen Kuvalehdessä, pikkusiskoni ylppäreihin matkustaminen häneltä salaa ja Skotlannin matka. Espanjan, Berliinin, Bolognan, Belgian ja Kööpenhaminan suunnitellut matkat eivät toteutuneet. Toivottavasti Köpis olisi vuorossa ensi vuonna. Oslo on ainakin ja ehkä jopa Kiina(!).

Oma terveys on ollut hyvin paska suurimman osan vuodesta ja hengenlähtökin lähellä useita kertoja. Nyt joulukuussa sain riesakseni akillesjännetulehduksen, joka tällä kertaa ei tunnu talttuvan parhaimmillakaan tropeilla. Vähän näyttää siltä, että ilman aivolisäkettä tuota ei saa parantumaan. :-P

Joulukuussa on sairastettu ahkerasti myös tuttavapiirissäni. Viisi kaveria/tuttua on joutunut sairaalaan hengenvaarallisten juttujen takia (lobaarinen keuhkokuume, keuhkoveritulppa, haimatulehdus, antibioottiresistentti infektio ja SJS/TEN). Ja näistä useimmat perusterveitä ihmisiä… Vähän hiljaiseksi vetää. SJS/TEN-tapauksen suhteen näyttää aika huonolta. Yhdellä tutulla epäillään syöpää, toinen lopetti syöpähoidot pitkälti inhottavan perheensä takia.

Tänään on toiseksi viimeinen päivä peräti 12 päivän lomastani. En muista milloin olisin pitänyt muulloin kuin kesällä noin pitkän loman ja varmaan viimeiseksi sellaiseksi jääkin. Olen lukenut kirjoja ja lehtiä, katsonut South Parkia ja yhden loistavan elokuvan, maalannut ja ja työstänyt erinäisiä kaunokirjallisia tekstejä. Pukki toi mm. Atwoodia, Sinisaloa, eläinfilosofiaa, teetä ja leivontatarvikkeita.

Pari päivää sitten valmistui Erveyskeskus-komediani Kouvolan dekkaripäivien rikosaiheiseen näytelmäkilpailuun. Sen verran hyvää palautetta tuli, että uskoisin tuon vielä joskus päätyvän lavalle jotain kautta. Komedioita on hauska kirjoittaa. Nyt pitäisi keksiä miten saisin päästettyä myös romaanin hahmot samalla lailla valloilleen, vaikka se ei olekaan komedia. Vieläkin epäilyttää pahasti, tuleeko Elviirasta mitään.

Kirjoitin tänä vuonna ensimmäiset romanttiset ja eroottiset novellini, vieläpä useita. Kirjoitin myös omaan hyvin osa-aikaiseen freetahtiini ison kasan lehtijuttuja, kai yhdeksän, mukana useita uusia lehtiä kuten. Ilmestymättä on vielä valmiit jutut Maailman Kuvalehdessä, Mondossa ja Viherpihassa. Ensi vuonna kirjoitan toivottavasti lisää juttuja mielenkiintoisiin lehtiin. Erään juttukeikan toivon todella toteutuvan.

Ensi vuoden päätavoite on edelleen pysyä hengissä koko vuosi, mutta muitakin tavoitteita olisi:

  • Erveyskeskukselle ohjaaja
  • leffakässäri valmiiksi
  • Elviira valmiiksi + kustantaja sille
  • lastenkirja englanniksi ja sille agentti
  • kaksi näytelmää valmiiksi
  • ruokakirja valmiiksi
  • ulkomainen kustantaja Marian ilmestyskirjalle tai Häpeämättömälle
  • apuraha
  • toinen kolumnistin paikka hieman tiheämmin ilmestyvässä lehdessä (toki pidän myös entisen)

Parhaat lukemani suomalaiset romaanit

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Sielut kulkevat sateessa
Laura Save: Paljain jaloin
Laura Gustafsson: Huorasatu (arvostelu tulossa)

Parhaat lukemani muunkieliset romaanit

Robert Charles Wilson: Spin
Alexandr Solzenitsyn: Cancer Ward
Project Itoh: Harmony (arvostelu tulossa)

Parhaat lukemani tietokirjat

Laura Hillenbrand: Seabiscuit
Oliver Sacks: Seeing Voices
Jeffrey Moussaieff Maisson: When Elephants Weep (arvostelu tulossa)

Suosituimmat blogipostaukseni

Onnistuin tänä vuonna kirjoittamaan kolme vammaisuutta tai pitkäaikaissairautta käsittelevää blogipostausta, jotka nousivat jossain määrin viraaliseen suosioon. Yhtä jaettiin Facebookissa yli 500 kertaa, kahta lähes 2 000 kertaa. Kaksi noista suosituista postauksista tuli minulle todellisena yllätyksenä, sillä yksikin käsitteli jauhelihaa. Siitä puhuttiin jopa radiossa asti.

Vammaisuus ja asenne
Jauhelihaa uusavuttomille – tai vammaisille
Kuinka Kela ja Sossu huijaavat ihmisiltä rahaa.

Myös vammaisuuden sosiaalista mallia (ei erityisen mediaseksikäs konsepti) käsittelevää postausta Kuka vammauttaa vammaisen? jaettiin lähes 200 kertaa.

Kommentoi
Name and Mail are required