Ensi-ilta tänään

Marian ilmestykset -juliste

Universumi ja kaikki mahdolliset ihmiset ovat tehneet kaikkensa sabotoidaksemme reissumme ensi-iltaan. Seurauksena vietin yöni diabetes insipiduksen ja lisämunuaiskriisien kourissa ja nukuin yli 10 tuntia liian vähän, mutta nyt kaiken pitäisi sujua. Toivottavasti. Ja toivottavasti aivolisäke on tosiaan tuhoutunut kuten uskon, niin ei tule enää lisää pysyviä vaurioita…

Joka tapauksessa, odotan jännityksellä!

5 Responses “Ensi-ilta tänään”

 1. SusuPetal says:

  Miten meni???

  Toivottavasti jaksoit reissun rasitukset ja saat levättyä.

  • Ei onneksi ollut yhtään rasittava reissu muuten, mitä nyt oltiin puoli kahdelta kotona Helsingissä… Mutta kroppa kesti ihmeen hyvin, vain menomatkalla tuli pientä kränää verensokerien suhteen.

 2. Teija says:

  Hei!
  Olen se pyörätuolissa istuva nainen joka oli ensi-illassa,haluan antaa palautetta näytelmääsi. Koin esityksen aika ahdistavaksi.En tiedä tarkoititko sinä sitä?Minulle taisi tulla tunne ähky,en ehtinyt kokea kohtauksien tunne aaltoa loppuun kun tuli jo uusi aalto. Vanhempien välinpitämättömyys kosketti kovasti.Ehkä tarinan lopussa oleva isällinen miesystävä tuli korvaamaan vanhempien tunne puutteen.Sairauden diagnoosin tietämättömyys hämmensi koko näytelmän ajan sekin oli varmaan tarkoitus,mutta olisin loppuun kuitenkin toivonut,että siihen olisi tullut vastaus.Kun kuulin,että sairastat CFS:ssää ymmärsin vasta kotona tarkistaessani (mikä tämä sairaus on) tätä näytelmää paremmin,ehkä se olisi avannut katsojille vähän paremmin mitä tämä sairaus aiheutti kasvavan nuoren alulle.Väsymystä ettei jaksa kävellä eli miksi nousee tuolista ylös ja asettuu lattialle piirtämään tai kävelee lyhyitä matkoja,sitä ihmettelin suuresti miten se on mahdollista.Myös alkoholin sietokyvyn heikkous aukesi vasta kotona,Punaiset pilkut tarkoittikin allergian sietokyvyn vajaavaisuutta,aina kuumeessa tarkoittikin,että on heikko vastustuskyky.Kyllä tosiaakin kotona vasta hämmennys helpotti kun kuulin diagnoosin muuten olisin ollut jopa negatiivinen näytelmästä.Ymmärrän kyllä,että jos kirjasta tekee näytelmän niin se on vaikeaa.Kirjassa on niin paljon asioita jota on vaikea pienentää draama näytelmäksi.Olen optimisti ajatuksiltani ja on parempi, että näistä,meistä kirjoitetaan ns. terveille ihmisille.Näytelmä sisälsi ne samat ongelmat mitä voi olla kaikilla ihmisillä,se on hyvä.Koska me elämme kuitenkin tavallisten ihmisten kokemuksia.Olisi mukava lukea nyt se kirjoittamasi kirja,kuinka paljon se poikkeaa sinun ja ohjaajan välisestä näkemyksestä.Luulen ,että tosi paljon.Sinä tunnut olevan herkkä,kiltti ja näytelmä oli tehty ronskilla kädellä. Saisinko minä luettavakseni kirjasi?Tutkisin myös sitä mielelläni.
  Elämääsi mielenkiinnolla tutkiva Teija.

  • Kiitos palautteesta!

   Minusta näytelmä ei ollut kovin ahdistava, koska siinä oli niin vahvasti korostettu mustaa huumoria ja ironiaa. Se on ihan totta, että näytelmän alkupuoli vilisti eteenpäin melkoisella pikakelauksella ja tästä saattoi tulla ahdistava tunne, jota minulle taas ei tullut, koska itse tunnen tarinan.

   Kirjassahan hyvin olennaista on se, että Marian diagnoosi ei selviä varmasti. Se on luultavasti borrelioosi (Maria sairastuu mökillä Turun saaristossa), mutta varmuutta tästä ei saada. Kirjassa myös annetaan ymmärtää, että neuropatiaan käytettävä epilepsialääke gabapentiini on saattanut olla syynä siihen, miksi pienikin alkoholimäärä vaikutti Mariaan noin voimakkaasti.

   Kirja ei eroa näytelmästä kovin paljoa, minusta niissä on vahvasti sama fiilis. Suurimmat erot ovat se, että monia tapahtumia on jätetty pois tai lyhennetty (osan minä, osan ohjaaja). Ohjaaja jätti pois Sakarin ex-vaimon sekä yhdisti kirjassa hyvin erilaisen Sinin (se Marian kaveri) ja Jennan (joka siis näytelmässä ei ole, mutta oli samantyyppinen hahmo kuin näytelmän Sini). Mummi on kirjassa railakkaampi hahmo ja hänen kuolemansa vaikuttaa selvästi enemmän, näytelmässä sen käsittely jäi aika vähäiseksi. Kirja ei etene kronologisesti vaan kahdella aikatasolla. Lopussa on vähän eroa, mutta ei paljoa.

   Kirjasta on saatavilla sähköinen versio ePub-muodossa, joka luultavasti lukuohjelmissakin toimii. http://radiumkirjat.pikakirjakauppa.fi/tuoteryhma/ekirjat/1369#!product_id=9789525907537

Kommentoi
Name and Mail are required