Näytelmäkirjailijan aapinen

Luin kaksi eri näytelmänkirjoituskirjaa ennen kuin kirjoitin Marian ilmestykset -näytelmän. Nyt löytyi vielä kolmas, josta toivon, että olisin lukenut vielä senkin.

Richard Toscanin Playwriting Seminars 2.0 on hyvin erilainen kuin aikaisemmin lukemani kirjat. Sisältö tuntuu olevan hieman omituisessa järjestyksessä ja seassa on paljon epäolennaisemman tuntuisia juttuja – näytelmän nimi, henkilöiden nimet ja miten heihin viitataan, voiko näytelmässä kiroilla tai olla alastomuutta, voiko näytelmässä olla mukana tunnettuja lauluja jne. Mutta lähes 400 sivuun mahtuu paljon tiukkaa asiaakin. Teksti on varsin listapainotteista ja tiivistä, mutta hyvin selkeää.

Playwriting Seminars 2.0 -kansi

Kirjassa käsitellään todella paljon ja hyvin näytelmän rakennetta ja mukana on myös havainnollistavia kaavioita. Myös esimerkiksi monologien (yksittäisten tai monologinäytelmien), lyhytnäytelmien ja dokumenttinäytelmien kirjoittamista, kertojanääntä ja valmiiden näytelmien adaptoimista (valitettavasti ei romaanien tässäkään!) käsitellään. Kirjassa selitetään myös esimerkiksi näytelmän ja elokuvan sellaisista eroista, joita en ole ennen miettinyt.

Esimerkkejä hyödynnetään todella paljon, vaikka niistä vain pieni osa on varsinaisia käsiskatkelmia, suurin osa on parin lauseen mainintoja siitä. miten jokin tietty asia on toteutettu tietyissä näytelmissä. Suurin osa esimerkeistä on moderneja näytelmiä, monet niinkin uusia kuin 2011, osa taas esimerkiksi Shakespearen klassikoita. Myös näytelmien muutosta ajan myötä (niin rakenne, henkilöt kuin dialogikin) käsitellään.

Tämä on sellainen kirja, johon tulisi varmaan paljon alleviivauksia, jos sellaisia harrastaisin. Toisaalta useimmista elokuvan- ja näytelmänkirjoitusoppaista poiketen kirja on luultavasti melko hyödytön pelkästään proosaa kirjoittaville.

Kommentoi
Name and Mail are required