Löydä äänesi

Thaisa Frankin ja Dorothy Wallin Finding Your Writer’s Voice: A Guide to Creative Fiction on kirjoittamisopas kirjoittajaanäänen löytämisestä. Olen aiemmin jakanut kirjoittamisoppaat konkreettisiin ja inspiraatiokirjoihin. Tämä on jossain näiden välissä.

Teoksessa on kyllä kirjoitusharjoituksia, mutta enemmän “fiilistelyä” siitä, mitä kirjoittaminen on. Kirjoittajat eivät usko kaavoihin vaan siihen, että alitajuinen oma ääni luo parhaat tarinat, pitää vain löytää itsestään se ääni ja viilata se aidoimmilleen.

Finding your writer's voice -kansi

Kirjassa on aika erikoisen kuuloisia harjoituksia sen oman äänen löytämiseen. Esimerkiksi haetaan fyysisesti omaa ääntä kropasta, niin kuin tehtäisiin lauluharjoituksia. Tai kirjoitetaan tajunnanvirtaa, joka ei saa tarkoittaa mitään ja sieltä etsitään lopuksi kivankuuloisia juttuja. Jotkut harjoitukset olivat niin hämmentäviä, että jouduin lukemaan ne kolme kertaa läpi ennen kuin uskoin, että suunnilleen tajusin mitä kirjassa sanottiin.

Perinteisemmänkin tuntuisia harjoituksia tosin on, esimerkiksi vaihda tekstistäsi kaikkien hahmojen sukupuolet ja katso toimiiko se yhä. Tai kaiva lapsuudestasi muisto ja yritä kirjoittaa se mahdollisimman runsaasti ja elävästi kuvailtuna, yksityiskohdat saavat olla täysin fiktiivisiä.

Kirja on suunnattu ehkä enemmän kirjoittamisen aloittelijoille, mutta voi siitä olla muillekin apua.

Kommentoi
Name and Mail are required