Kaiken yllä ällistys

Kaiken yllä etana on hyvin hämmentävä romaani useammallakin eri tavalla, kaikki niistä positiivisia. Romaanin maailma on todella merkillinen, varsin kafkalainen. Kirja on myös kirjoitettu niin hyvin, että se hämmensi.

Itse olen ajatellut Janos Honkosta lähinnä toimittajana, tekijänoikeusaktivistina ja sinä tyyppinä, joka soittaa thereminiä Älymystössä. Ja sitten käy ilmi, että hän on häikäisevän hyvä kirjoittaja, vieläpä esikoisromaanissaan. Eikä reilu vuosi sitten ilmestynyttä romaania ole noteerattu juuri missään. Hämmentävää.

Kaiken yllä etana sijoittuu surrealistiseen maailmaan, joka tuntuu enemmän tämän maailman ikävältä rinnakkaistodellisuudelta, mutta ilmeisesti sijoittuu tulevaisuuteen, vaikka sen teknologia lankapuhelimineen ja muinen onkin aika vanhanaikaista. Maailman silmiinpistävin piirre on, että paikat vaihtavat paikkaa satunnaisesti, ilmeisesti yön aikana. Jokaisen koti ja työpaikka ovat jatkuvassa liikkeessä.

Joskus ihmisetkin katoavat. Heitä voi yrittää etsiä menemällä jättiläismäisten etanoiden sisään ja hyvällä tuurilla etana plopsauttaa ihmisen kadonneen läheisen luokse. Aina niin ei kuitenkaan käy, sillä ihmiset voivat kadota myös pysyvästi.

Päähenkilö Arre on töissä virastossa. Tylsää ja byrokraattista työtä, vaikkakin siinä on myös hyvät puolensa. Arrella on tyttöystävä Masha, joka on mustasukkainen Arren ex-tyttöystävästä, räiskyvän eläimellisestä Imaesta, joka on kadonnut, mutta yhtäkkiä ilmestynyt takaisin. Kaveriporukkaan kuuluu myös eripurainen homopari Ludwig ja Samsa.

Kaiken yllä etana -kansi

Arrea alkaa seurata outo uwauwa-eläin ja hänen virastotyönsä muuttuu koko ajan kummallisemmaksi. Virastossa aletaan tutkia yleisesti huuhaana pidettyä teoriaa, että eri paikkoihin ilmestyvät uudet kielet olisivatkin samoja kuin vanhat kielet. Arre ajautuu yhä korkeammalle viraston hierarkiassa ja projektista, kuten itse maailmastakin paljastuu hänelle yhä hämmentävämpiä yksityiskohtia. Nukkua ei ehdi kun töitä on niin paljon.

Kaiken yllä etanan maailma on epäkonsistenttiudessaan ihanan konsistentti. Se on usein niin hämmentävä, että leuka meinaa loksahtaa auki, mutta ei koskaan sekava tai huonolla tavalla järjetön. Olen yrittänyt lukea erään puolitutun bizarro-romaania, joka oli tasoa “istuin appelsiinin päälle mutta se olikin kukkaruukku, sitten jättiläismäinen kilpikonna soitti banaania”. En pystynyt lukemaan sitä.

Tämä sen sijaan on erittäin luettava ja “helppo” romaani, mitä nyt vähän vinksauttelee aivoja rullalle. Itse olen pienestä pitäen fanittanut kovasti venäläistä Daniil Harmsia, jonka absurdit tarinat muistuttavat hieman Kafkaa ja tämä osuu samaan hermoon minulla, kirja tuntuu juuri minun makuuni suunnatulta.

Romaani on tosi hyvin kirjoitettu mukavan arkisella, rempseällä ja konstailemattomalla tavalla, samalla erittäin hiottu. Kuvailu toimii ja henkilöt on luotu taitavasti. Erityisen osuvia olivat muutamat “kännisekoiluiden” kuvaukset, jotka yleensä fiktiossa lähinnä ärsyttävät ja panevat kääntämään sivua, mutta tässä ne tuntuivat aidoilta ja joko aidosti koskettavilta tai aidosti hupaisilta.

Tarina kulkee eteenpäin juuri sopivaa tahtia ja sitä on melkein pakko lukea eteenpäin. Juoni on juuri sellainen, että vihdoin kun luulee keksineensä mistä on kyse, mitä tapahtuu seuraavaksi tai mikä selittää asian X, onkin väärässä. Juuri mitään ei pysty arvaamaan etukäteen, paitsi tietysti sen kaunokirjallisuudelle aika tyypilliselle piirteen, että asiat menevät keskimäärin aina vain pahemmin pieleen.

Aika vaikea romaanista on keksiä mitään vikaa. Joidenkin mielestä loppu on ollut liian avoin ja selittää liian vähän. Tavallaan. Toisaalta tuntuisi vähän hassulta, jos tällaiselle romaanille vaadittaisiin perinteinen loppu, jossa kaikkien henkilöiden tilanne kerrotaan ja kaikki asiat selvitetään.

Kirjan saa ilmaiseksi torrenttina kirjoittajan julkaisemana, mutta tämä on minusta ehdottomasti pukinkonttikamaa. Kirjan kansikin on minusta mahtava ja omaperäinen.

Disclaimer: Olen kirjan kustantaneen Osuuskumma-kustannuksen jäsen. En ole kuitenkaan osallistunut kirjan tekoprosessiin millään tavalla enkä myöskään tunne sen kirjoittajaa juuri lainkaan. Tämä ei ole maksettu tai muunkaanlainen mainos, vaikka ylisanat voisivat ehkä siltä kuulostaa. Jos et usko, voit itse tsekata asian vaikkapa siitä torrentista.

Kommentoi
Name and Mail are required