Lisää poliittisen tahdon asioita

Suomalaisessa politiikassa on eletty melkoista jännitysnäytelmää tänä syksynä. Tahdon2013 on päättynyt toistaiseksi voittoon, mutta se oli vasta alkua. (Samana päivänä äänestettiin myös lapsilisien pienentämisestä, mikä monen mielestä taas oli kaikkea muuta kuin voitto.) Viime viikolla äänestettiin myös murskaava ydinvoima-aiheinen päätös.

Nyt eduskunnassa olisi tarkoitus ratifioida vihdoinkin kaksi tärkeää sopimusta, jotka Suomen olisi pitänyt hyväksyä jo kauan sitten: saamelaisten oikeuksia turvaava ILO 169 -sopimus sekä YK:n vammaissopimus. Tuosta ILO-sopimuksesta on muuten Vähemmistövaltuutetulla erittäin helppolukuinen (suorastaan miellyttävä lukea!) tietopaketti netissä, suosittelen. Invalidiliitolla puolestaan on samankaltainen PDF vammaissopimuksesta.

Lisäksi puuhataan translain uudistusta, joka takaisi transsukupuolisille ihmisille paremmat (tai siis vähemmän surkeat) oikeudet. HLBTIQ-ihmisten asioiden ajaminen ja lainsäädäntö ei todellakaan päättynyt Tahdon2013:n läpimenoon!

Yksi Suomen pahimmista juridisista ihmisoikeusansoista ovat vakuutuslääkärit, joiden uhriksi olen itsekin joutunut raskain seurauksin. Viime kuussa päätettiin, että jatkossa vakuutuslääkärien pitää perustella päätöksensä paremmin. Nyt kerätään nimiä adressiin (jota olen ehdottanut muutettavaksi kansalaisaloitteeksi) sen puolesta, että vakuutuslääkäreitä koskisi sama totuusvelvoite kuin muitakin lääkäreitä.

Varmasti on monia muitakin tärkeitä päätöksiä, jotka on tehty tänä syksynä tai jotka haluttaisiin pian eduskunnan käsittelyyn. Itse olen mukana eräässä ruohonjuuriprojektissa, jossa ajetaan pitkäaikaissairaille parempaa asemaa, mutta se tuskin menisi lainsäädännön puolelle (koska ko. asia jo rikkoo Suomen perustuslakia).

Kommentoi
Name and Mail are required