Makumaassa

Minä olen ruokaihminen ja siten maut ovat minulle tosi tärkeitä. Makujen maailmassa erityisen kiehtovia ovat makuyhdistelmät. Parhaimmillaan kaksi makua (tai useampi) sulautuu yhteen niin, että lopputulos ei maistu enää kahdelta eri asialta, vaan joltain ihan uudelta.

Esimerkkejä ovat vaikkapa sitruuna ja rakuuna juuri oikealla tavalla yhdistettyinä tai punajuuri ja tuore salvia. En pidä rommista enkä hirveästi banaaneistakaan, mutta paahdettu banaani + rommi on loistava yhdistelmä, siinäkin syntyy aivan uusi maku.

Suklaayhdistelmiä nyt voisi listata loputtomiin, suklaa kun menee loistavasti niin monen marjan, hedelmän ja mausteen kanssa. Mustikka, vadelma, sitruuna, appelsiini, mango, viikuna, luumu, tee, rosmariini, inkivääri, kardemumma, minttu, chili… Juuri eilen tein suklaapikkuleipiä chiloépippurin (joka nimestään huolimatta ei ole pippuri eikä chili) kanssa, tosin laitoin sitä harmillisesti liian vähän.

Kesällä ostin Belgiasta huippuhienoja suklaita, joista paras oli appelsiini-timjami. Ei olisi uskonut, mutta siinäkin oli uskomaton makujen sinfonia, appelsiini ja timjami yhtyivät aivan uudenlaiseksi mauksi.

Muita omia suosikkiyhdistelmiäni ovat mm.

 • mustikka-kardemumma
 • mustikka-laventeli
 • mustikka-granaattiomena
 • vadelma-balsamico
 • mansikka-lime
 • raparperi-viikuna
 • viikuna-anis
 • tuore herne-minttu
 • sitruuna-tuore basilika
 • päärynä-lakritsi
 • mango-kardemumma
 • mango-lucuma
 • lime-ruusuvesi
 • timjami-sitruuna-dijon
 • kurpitsa-salvia
 • kurpitsa/bataatti-muskotti

Mikä on sinun suosikkimakuyhdistelmäsi?

Kommentoi
Name and Mail are required