Heteronormatiivinen mindfuck

Katsoin viikonloppuna erään muutaman vuoden takaisen Hollywood-elokuvan, jonka nimeä en edes viitsi mainita. Se oli saanut kohtuulliset arvostelut MetaCriticissä, en oikein tiedä miksi. Elokuva käsitteli lääkkeiden haittavaikutuksia, sinänsä mielenkiintoinen aihe.

Elokuvassa oli kaksi tosi inhottavaa, vastenmielistä pahista, jotka tekivät todella epämiellyttäviä juttuja. Lopuksi toinen vielä petti toisen. He olivat lesboja.

Asetelma on todella nihkeä. Kyse ei tietysti ole siitä, etteikö HLBT-ihminen koskaan saisi olla pahis, mutta näitä on nähty jo tarpeeksi, siinä missä vaikkapa vammaisiakin pahiksia. Kaksi pahaa hahmoa ja kaksi homoseksuaalia on minusta epämiellyttävä yhtälö. Ja vielä kun toinen pettää toisen, niin kuin naisten välinen rakkaus ei voisi olla aitoa.

(Luonnollisestikin lesbot olivat hyvännäköisiä ja “kuumia” femmejä, putseja ei Hollywood tunne.)

Toinen ongelma on se, että kuten tässäkin, liian usein homoseksuaalisuutta (joskus biseksuaalisuutta) tai transsukupuolisuutta käytetään juonikikkailuna. Yleensä tämä perustuu heteronormatiivisuuteen (tai cisnormatiivisuuteen). Katsoja ei tajua, että X ja Y ovat sama henkilö tai että X:llä ja Y:llä on suhde, koska sukupuolen puolesta tämä “ei ole mahdollista” tai ainakaan todennäköistä.

Ja sitten minulle on valitettu, jos olen käyttänyt HLBT-hahmoa “turhaan”, yhteydessä, jossa se ei liity juoneen

Onhan se tavallaan hyväkin kyseenalaistaa ja paljastaa sitä ihmisen aivoissa – ja Hollywood-elokuvissa – olevaa hetero-oletusta, mutta en usko, että tuo on fiksuin tapa tehdä se. Eikö voitaisi olla tekemättä ihmisten seksuaali- ja sukupuoli-identiteetistä temppua, jolla katsojaa tai lukijaa jymäytetään? Oikeassa elämässä kun niillä ei ole mitään tekemistä jymäyttämisen kanssa, vaikka valitettavasti jotkut luulevat näin edelleen.

One Response “Heteronormatiivinen mindfuck”

  1. Ivanova says:

    Juuri näin. Eikä leffan nimeä tarvitse mainita — on niin monta vastaavaa. Tuota katsojan jymäytystähän voisi käyttää hyväkseen, mutta eihän se sitä koskaan ole.

Kommentoi
Name and Mail are required