Suomalaisista ja hollantilaisista

Minulla ei ole kovin hyvä kuva suomalaisista ihmisistä noin yleensä. Vaikka poikkeuksia toki löytyy runsaasti molemmista kansoista, hollantilaiset ovat keskimäärin mukavampia, ystävällisempiä, kohteliaampia, avoimempia ja avuliaampia.

Viime Suomen-reissulla jokunen viikko sitten sattui kuitenkin useampia ilahduttavia asioita, etenkin Hämeenlinnan-matkallani. Junassa eräs vanha nainen huomasi vasta junan jo pysähdyttyä Riihimäkeen, että hänen piti jäädä siellä pois. Muut matkustajat alkoivat auttaa häntä ulos ja joku huikkasi, että menkää joku oven väliin, ettei juna ehdi lähteä.

Minä sitten syöksyin ovelle, mikä osoittautui turhaksi, kun junathan aina pysähtyvät Riihimäessä kauan ja hauraskin mummo ehti hyvin köpöttää ulos. Joku matkustajista sitten kiitteli minua, mikä tuntui jotenkin hassulta.

Hämeenlinnaan päästyäni Sometime-tapahtumassa eräs tuntematon ihminen lainasi minulle työpuhelintaan useiksi tunneiksi, jotta pääsin läppärilläni nettiin(!). Minusta tämä oli yllättävää, mutta tästä oli kovasti hyötyä. Emmekä jääneet tuntemattomiksi vaan höpötimme pitkät tovit, esimerkiksi kirjojen kustantamisesta. Toinen lähes-tuntematon antoi minulle kyydin pääkaupunkiseudulle.

Kyydin antaminen vieraallekin on ehkä vielä tavanomaista, jos auto on tyhjä, mutta työpuhelimen lainaaminen minusta ei. Tämä antoi hyvän kuvan siitä, millaista porukkaa tapahtumassa noin muutenkin oli.

Eniten ilahdutti Pertti Kurikan Nimipäivien Piritorilla tavataan -kansanjuhla. Se miten siinä oli oikeaa kansanjuhlan tuntua ja miten siellä oli niin erilaista porukkaa – perheenäitejä, punkkareita irokeeseineen, kehitysvammaisia, vanhoja mummojakin paljon. Tunnelma oli hieno ja Kurikka itse liikuttui kyyneliin päästyään paikalle.

Pystyn kyllä hyvin kuvittelemaan samanlaisen tapahtuman myös Amsterdamiin, jos PKN olisi hollantilainen. Olisiko PKN voinut päästä viisuihin hollantilaisena? Mielestäni ehdottomasti kyllä, vaikka en täkäläiseen valintaprosessiin olekaan perehtynyt.

Kun tulin Suomesta, seuraavana päivänä menin ruokaostoksille ja heti useampi ihminen päästi minut ohitseen kassajonossa, kun minulla oli niin vähän ostoksia. Näin tapahtuu usein. Sellaiseen en ole vielä Suomessa törmännyt, mutta ehkä joku voisi aloittaa.

Kommentoi
Name and Mail are required