Afrikan haamuja

Game Control on viides lukemani Lionel Shriverin romaani. Siinä on paljon samaa ja tuttua – vakiintuneen parisuhteen angsteja, pitkiä keskusteluja, detaljivyörytystä, mutta selvää omanlaisuuttakin. Se sijoittuu Yhdysvaltojen sijaan Afrikkaan ja siinä on taustalla selvä jännäriviba, siinä missä Shriverin kirjoissa tapahtumat kiinnostavat yleensä eniten siksi, että ne vaikuttavat näihin hyvin tutuiksi tulleisiin tyyppeihin.

Game Control -kansi

1980-luvulle sijoittuvan kirjan aiheena on väestönkasvu ja sen hillitseminen, ei varmasti tyypillisin aihe romaanille. Päähenkilö Eleanor Merritt yrittää vähentää väestönkasvua Afrikassa seksivalistuksella yms, mutta kovin kummoisia tuloksia hän ei saa aikaan. Sitten hän rakastuu Calvin Piperiin, melkein psykopaattiseen tutkijaan, jolla on tavoitteena rajoittaa väestönkasvua vähän ronskimmin konstein. Miesystävänä hän on täysin kelvoton.

Piperiä ei voi muuttaa, sen sijaan Eleanor alkaa muuttua itse. Elämä Calvinin rinnalla tuntuu usein surrealistiselta elokuvalta ja Calvinin menneisyyden haamut – kirjaimellisesti – tuovat siihen oman lisänsä. Shriverin useimmista romaaneista poiketen tässä tosiaan on “yliluonnollista” eli eräs henkilöistä on kuollut, mutta muuten hyperrationaalinen Calvin uskoo vahvasti hänen läsnäoloonsa.

Monien Shriverin romaanien tavoin tätä luki tipottain, välillä ahmi ja sitten piti taukoa. Aihe on raskas, mutta käsittely tuntui hieman kevyemmältä (tyylillisesti, kuvailu sun muut) kuin jotkut muut Shriverit – tai sitten olen vain tottunut. Shriverin kiinnostavin romaani, minusta.

Kommentoi
Name and Mail are required