Kaikkien alojen asiantuntijat vauhdissa

Olen kirjoittanut blogissa melko paljon ableismista eli vammaisten syrjinnästä ja aivan erityisesti cripspiraatiosta. Eräs tärkeä ableismin väline on kuitenkin ablesplainingiksi ristitty asia.

Sana on vähän hankala, eikä sillä ole oikein suomenkielistä käännöstä. Kyseessä on sama ilmiö kuin mansplaining, jossa miehet selittävät naisille ihan vain hienoisen alentuvasti asioita, joita nämä naisina eivät voi itse missään nimessä tajuta, silloinkin kun nainen on alan asiantuntija ja mies ei. Puhutaan myös esimerkiksi whitesplainingista ja cissplainingista.

Ablesplaining on sitä, kun vammaton ihminen (tai eri tavalla vammainen) selittää vammaiselle, miten tämän keho toimii, miten tämän vamma tai sairaus vaikuttaa tämän elämään, mistä se johtuu ja miten sitä kuuluu hoitaa – ja pahimmillaan, että onko sitä oikeasti olemassa. Ablesplainaaja näkee kilometrin päästä, onko invaparkkeeraaja oikeasti vammainen, onko joku oikeasti autisti ja tarvitseeko pyörätuolin käyttäjä tuoliaan vain siksi, että on lihava.

‘splainaaja tietää myös, miten ableistisiin vitseihin, cripspiraatioon ja muuun syrjintään pitää suhtautua. Tai siis eihän mitään sellaista edes ole olemassa.

Kaikki vammaiset tai pitkäaikaissairaat eivät tiedä kaikkea maailmassa olevaa tietoa omasta sairaudestaan, mutta kaikki tuntevat oman kehonsa. Jos lääketieteellinen teos ei tunne pahoinvointia MS-taudin oireena, siitä ei voi vetää sitä johtopäätöstä, että kenelläkään ei sitä ole. Punajuuriallergia on harvinainen, mutta ei sekään tarkoita, ettei kukaan siitä kärsi.

Faktatietoakin kyllä sairailla ja vammaisilla tuppaa olemaan paljon enemmän kuin sillä satunnaisella tyypillä, joka luki yhden artikkelin Iltalehdestä/Wikipediasta/Magneettimediasta ja on nyt ekspertti. Näitä kaikkien alojen asiantuntijoita piisaa, eräskin kommentoi jatkuvasti toista blogiani ja onnistuu olemaan aina pihalla kommentoimistaan asioista. Myös CFS-foorumillani on ollut viime aikoina ‘splainaus-ongelmaa, mikä on tietysti erityisen ironista.

Osa ablesplainaajista on uskonnollisesti tai aatteellisesti (esim. vaihtoehtolääketiede) motivoituneita. Toisilla tuntuu vain olevan pakonomainen tarve sanoa oma mielipiteensä ihan kaikkiin maailman asioihin, oli sille tarvetta tai ei. Ablesplainaajan mielestä koska olet vammainen, et voi tietää mistään mitään, tai ehkä jopa huijaat koko asiasta. Ja ableismiahan nyt ei ole olemassa ollenkaan.

Ablesplaining on monille vammaisille kaikkein rasittavin, turhauttavin ja nöyryyttävin ableismin muoto. Yhteiskunnan näkökulmasta me olemme jo epästandardeja – ja sitten saamme vielä jatkuvasti kuulla olevamme väärällä tavalla epästandardeja. Sana voi olla uusi ja vieras, mutta ilmiö on tuhansia vuosia vanha ja me törmäämme siihen päivittäin.

2 Responses “Kaikkien alojen asiantuntijat vauhdissa”

  1. Joopajoo, minunkin migreenini parani heti kun työkaveri kehotti olemaan juomatta punaviiniä (mitä en ole tehnyt sitten omien rippijuhlieni). Välillä siitä on valtavasti etua, että pystyn piilottelemaan migreeniäni ja minua luullaan tiettyyn pisteeseen saakka vain tyhmäksi, hitaaksi, kömpelöksi, laiskaksi jne. tai parhaimmillaan kukaan ei huomaa mitään. Mutta välillä on todella turhauttavaa kun itse käy läpi aivan järkyttävää helvettiä kipuineen, aistiyliherkkyyksineen, vellovine pahoinvointeineen, paleluileen ym. ja ulkopuolisten silmiin näyttäisi vain, että makaan. Ja tottakai kun minua eivät ne työkaverit edes näe siellä kotona makaamassa, niin olettavat että lintsaan. Pikku päänsärky, ota Buranaa ja tule töihin kuten kaikki muutkin tekevät!

  2. Tulipa vielä mieleen, että yksi kaverini sanoi, että hänelle oli helpompaa olla pyörätuolissa kuin masentunut ennen vammautumistaan, koska pyörätuoli näkyi päällepäin eikä kukaan kyseenalaistanut sitä, etteivät hänen jalkansa toimisi.

Kommentoi
Name and Mail are required