Haluatko todella kustannusmaailman insideen?

Olen lukenut parikymmentä kirjoittamisopasta ja Jera ja Jyri Hännisen Haluatko todella kirjailijaksi? lähti mukaan viime kirjamessuilta alekorista. Se ei kuitenkaan ole kirjoittamisopas vaan hämmentävä, suurimmaksi osaksi sanakirjan muotoon koottu opas vinkkejä siitä, miten tullaan kirjailijaksi ja miten ollaan kirjailijoita. Itse kirjoittamisesta ei juuri puhuta.

Haluatko todella kirjailijaksi -kansi

Kirja esittelee eri kustantajat, apurahasäätiöt kuin kustannusalan merkkihenkilötkin. Jos kustannusala on sinulle vierasta, pian tiedät paljonko kirjoista saa rahaa (tai et saa), millaista julkisuutta voit odottaa (tai luultavimmin et) ja mikä on vedos tai residenssi. Oli tässä minullekin uutta tietoa, vaikka olen jo kymmenen kirjaa julkaissut neljältä eri kustantajalta (joista edes satoja kirjoja julkaissutta Finn Lecturaa ei mainittu, vaikka tietokirjojakin käsitellään).

Helppo- ja nopealukuinen kirja on täynnä huumoria ja sukkeluuksia, jotka välillä alkavat ärsyttää. Se tuntuu lukijan aliarvioimiselta: tämä on niin kuolettavan tylsä – tai masentava – aihe, että ei tämä ketään kiinnosta ellei vedetä sitä läskiksi.

Pakko myöntää, että huumorista huolimatta kirja on aika masentava, sen verran synkän, joskin melko realistisen kuvan se antaa kustannusalasta. Ei niinkään siitä, että itse ala olisi kuolemassa, vaan siitä, että vaikka kirjasi julkaistaisiin, luultavasti sitä ei noteerata missään eikä ketään kiinnosta, ja kustannustoimittajasikin on alkoholisoitunut ja hänen pomonsa törppö talousihminen, joka ei tajua kirjoista mitään.

Kirjan pääsanoma tuntuisi kuitenkin olla levittää kustannusalan insidejuttuja ja osoittaa, kuinka uskomattoman piireissä sen tekijät ovat. Jos et vielä tiedä, pian tiedät mitä ovat Södikä tai Bulsa, miltä Arktisen Banaanin toimistossa näyttää, miksi WSOY:n entinen ovi oli legendaarinen, mitä eri kustantamoiden pikkujouluissa tarjotaan ja mitä ravintola Kosmoksessa ei pidä tilata, jos ei halua vaikuttaa n00bilta.

Kommentoi
Name and Mail are required