Jäissä ja jumissa

Aikaisemmin minulla oli aina jonossa monta romaani- ja näytelmäideaa. Yleensä kun aloin yhtä kirjoittaa, jostain pompsahti heti seuraava idea. Niiden määrä pysyi siis jotakuinkin vakiona tai kasvoi. Järjestelmällisenä ihmisenä myös kirjoitin ideat siististi järjestyksessä, vanhimmasta uusimpaan. Kaikista tuli romaani.

Nyt ideapino on mystisesti huvennut. Aloin huhtikuussa kirjoittaa kahta näytelmää, joiden ideat ovat pyörineet mielessä pitkään, mutta en ole varma tuleeko kummastakaan mitään. Leffaideoita minulla ei ole ollutkaan kuin yksi, vaikka Adenon leffaversiota joskus mielessä pyörittelinkin.

Viimeinen jäljellä ollut romaani-idea, sekin kulkenut matkassa vuosia, alkoi sekin tympiä. Varmasti hyvä idea, mutta olen sille varmaankin väärä kirjoittaja. Plus se vaatisi jopa minun mittakaavassani huikeasti taustatyötä.

Äh.

Novelli- ja raapaleideoita minulla on vielä jonkin verran, joten olen sieltä kaivellut mahdollisia pidempään tekstiin soveltuvia. Totesin, että yksi niistä voisi sopia myös romaaniin. Olen sitä nyt pyöritellyt ja miettinyt.

Uusi idea on tavallaan simppeli, tavallaan aika kompleksi ja kunnianhimoinenkin: kaksi vuorotellen kerrottavaa tarinaa, joista toinen draamaa tai slipstreamia (ja juu, cripficiä) nykyajassa, toinen fantasiavaikutteista scifiä. Taustatyötä ei pitäisi tarvita kovin paljoa, mikä olisi miellyttävää vaihtelua.

Suurimmat ongelmat ovat saada molemmat tarinat tuntumaan relevanteilta ja yhtä hyviltä, ettei lukija mieti “Miksi tässä ei ole vain tarina B, joka on paljon kiinnostavampi?” ja se, ettei kirja muutu liian samankaltaiseksi kuin Makuuhaavoja-romaanikin.

Kaikkein suurin ongelma on, saanko ylipäänsä enää yhtään romaania valmiiksi. Kunto on yksinkertaisesti huono.

Elätän toivoa, että saisin vielä yhden toimivan hoidon. Jos se toimisi sen perinteisen kuukauden, saisin NaNoWriMossa ensimmäisen version valmiiksi ja editointi ehkä hoituisi perinteisellä harmaata kiveä päin hammasta purren -metodilla. Ehkä. Se voisi olla viimeinen, joten sen olisi parempi olla hyvä.

En luultavasti voi aloittaa hoitoa kuin muutama päivä ennen NaNoa, joten en tiedä juuri etukäteen, että pystynkö kirjoittamaan.

Pikkuisen alkaa usko mennä. Mutta pakko on yrittää, kun minulla ei ole mitään muutakaan kuin kirjoittaminen ja kirjoittaminen on pitkälle romaaneita.

Kommentoi
Name and Mail are required