Kirjailijoiden glamourpippalot

Hollannissa alkaa taas Boekenweek eli Kirjaviikko, joka on jossain määrin samanlainen tapahtuma kuin Kirjan ja ruusun päivä, mutta kestää viikon. Siihenkin kuuluu tietty romaani, jonka voi ostaa vain tapahtumasta, ei milloinkaan muuten. Ainakin joinain vuosina on päässyt yhtenä päivänä ilmaiseksi junassa, kun on näyttänyt “lippuna” tuota kirjaa.

Viikon käynnistää kirjailijoiden ja kustannusalan ihmisten gaalailta nimeltä Boekenbal, yhdessä Amsterdamin hienoimmista teattereista, johon astellaan punaiselta matolta. Sinne pääsee vain kutsulla, pukuja kytätään silmä kovana (tapahtuma lähetetän tietenkin livenä telkkarista) ja asiaan ilmeisesti kuuluu villiä juopottelua, usein myös sen aiheuttamaa rähinää (vähän kuin Linnan juhlat ja niiden jatkot samassa?).

Tapahtumaa on syytetty elitistiseksi, mitä se tietysti onkin, mutta kyllä sinne hieman matalammankin profiilin kirjailijat pääsevät, riippuu tietysti keiden kutsuja kustantajat haluavat priorisoida. Boekenbalin lisäksi järjestetään myös lastenkirjagaala sekä lukijagaala, jossa on sekä kirjailijoita että heidän fanejaan.

Suomessa on apuraha tai pari, joiden saajat kutsutaan iltajuhlaan. Tavallinen tallaaja ei moisesta ole koskaan kuullutkaan, ei se ole mikään PR-tapahtuma tai mediakohde.

Pitäisikö tällaista saada Suomeenkin? Vai herättäisikö se vain valheellisen fiiliksen, että kirjailijan elämä on juhlaa ja glamouria. Vai pitäisikö kirjailijan elo kuitenkin yhtenä iltana vuodesta olla juhlaa ja glamouria?

Kommentoi
Name and Mail are required