Kirjoitin Axl Smithin 800 anteeksipyyntöä uusiksi

En ajatellut, että minun tarvitsisi kommentoida Axl Smith -salakuvauskohua mitenkään. Onhan sitä jo kommentoitu. Mutta sitten luin lehdestä Axl Smithin avautumisen, että hän kokee pyytäneensä anteeksi “varmasti 800 kertaa”, eikä sitä silti huomioida. Miksiköhän?

Kyse ei ole vain Axlista, vaan julkisista anteeksipyynnöistä yleensäkin. Hyvä anteeksipyyntö kertoo, että pyytäjä ymmärtää aiheuttaneensa aidosti harmia kohteelleen (ja millaista ja miksi).

Huono (kelvoton) anteeksipyyntö:

a) esitetään kun on jo jääty kiinni asiasta mistä ei oletettu kiinnijäämistä, muuten ei olisi koskaan pyydetty anteeksi, ainoana motiivina on epätoivoinen yritys suojella omaa mainetta

b) keskittyy harmittelemaan sitä, että toiselle on tullut paha mieli, korostamaan toisen ihmisen reaktiota ja vähättelemään omaa osuutta reaktion aikaansaamisessa.

Huono anteeksipyyntö on veltto, mitätöivä ja vähättelee sekä vastaanottajaa että itse tekoa.

Nämä koskevat paitsi Axlia, myös esimerkiksi useimpia firmojen “anteeksipyyntöjä”.

Tässä parempi ehdotus Axl Smithin anteeksipyynnöksi.

Anteeksipyyntö

Axl tässä moi. Haluan pyytää anteeksi, että piittaamattomuuttani olen aiheuttanut monelle ihmiselle pahaa. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, vaikka niin kovasti uhrieni puolesta toivoisinkin.

Vasta nyt ymmärrän, millaisia vakavia seurauksia salakuvauksella on sen kohteelle. Heidän yksityisyyttään on loukattu intiimeimmässä mahdollisessa tilanteessa. Olen käyttänyt heitä hyväksi. Minä, Axl Smith, olen hyväksikäyttäjä.

Nämä naiset tuntevat itsensä loukatuiksi, nöyryytetyiksi ja petetyiksi, syystäkin. Luottamus toisiin ihmisiin voi mennä pitkäksi aikaa ja sitä on vaikea saada takaisin. Mistä he tietävät, ettei joku muu kuvaa heitä vastaavassa tilanteessa? Mistä he tietävät, ettei joku toinen ihan mukavalta vaikuttava tyyppi satuta heitä joillain toisella tavalla? Toki heillä voi olla muunkinlaisia reaktioita, enkä niitä voi koskaan täysin ymmärtää kun en itse ole ollut uhrina, mutta olen syvästi pahoillani tästä.

Hirvittää ajatellakin, mitä olisi seurannut jos joku olisi murtautunut tietokoneelleni ja levittänyt kuvaamiani videoita. Seuraukset olisivat olleet peruuttamattomia. Tai entä jos itse olisin keksinyt tehdä sen kännipäissäni? En voi kuvitella, että olisin, mutta enpä olisi kuvitellut sortuvani hyväksikäyttöön muutenkaan, ja tässä sitä kuitenkin ollaan.

Tekoani ei voi puolustella millään tavalla, riippumatta siitä mikä sen motiivi tai selitys on ollut. Otan kaiken vastuun asiasta ja minua hävettää ja surettaa suunnattomasti, miten vakavasti loukkasin näitä naisia.

Jatkossa harkitsen tekemisiäni eri näkökulmista, en vain omalta kantiltani. Jos pelkään oman arvostelukykyni pettävän, voin kysyä neuvoa myös muilta ihmisiltä. Vaikkapa asianajajalta.

Uhreillani on kaikki oikeus hakea minulle rikosoikeudellista rangaistusta ja itselleen korvauksia, vaikka ne eivät pystykään korjaamaan aiheuttamiani vahinkoja.

Syvästi pahoitellen,
Axl Smith*

(* Smithin puolesta Maija Haavisto, jolla ei ole mitään yhteyttä Axl Smithiin, ei ole harrastanut tämän kanssa seksiä eikä kyllä tulisi mieleenkään.)

3 Responses “Kirjoitin Axl Smithin 800 anteeksipyyntöä uusiksi”

 1. Elegia says:

  Hyvin kirjoitettu!

 2. Jaana says:

  Smithin viimeisin ulostulo oli parempi kuin sun. Tuo sun versiosi on – sori vaan – melkoista jeesustelua, liiallista selittelyä ja täysin epäuskottavakin Smithin suuhun.

  • Smithilläkö ei ollut liiallista selittelyä? ;-P

   Juu, eihän tämä hemmon suuhun sopisi mitenkään. Harkitsin kirjoittaa tuon jälkeen toisen version, joka olisi ollut tasoa “Mielessä pyöri vain pillu, olin vitun idiootti. Anteeksi!”, mutta se tuntui liian brutaalilta.

Kommentoi
Name and Mail are required