Homofobia tappaa – tuhansittain

Tänään heräsi kamaliin uutisiin Orlandon Pulse-klubilta. Päivän mittaan uutiset vain pahenivat, vaikka suurta uhrilukua pystyi jo ensimmäisistä raporteista ounastelemaan.

Olen itse nähnyt yhden HLBT-ihmisiin kohdistuvan viharikoksen silmieni edessä Helsinki Pridellä, tunnetun kaasuiskun, mutta se kalpenee tämän teon edessä. Ja monen muun.

50 ihmisen massamurha on jotain sanoinkuvaamattoman hirveää, mutta silti määrä hukkuu kaikkien homo- ja transfobisten henkirikosten joukkoon. Määrä lienee tuhansia vuodessa, jos katsoo koko maailmaa. Pelkästään Brasiliassa tapettiin reilussa vuodessa melkein 600 HLBTI-ihmistä vihasyistä.

Määrä on täysin pökerryttävä, jos sitä vertaa vaikkapa Suomen kaikkiin henkirikoksiin vuodessa. Toki Brasilia on paljon suurempi valtio, mutta silti. Se on myös melko uskonnollinen maa, mutta en usko, että uskonto on näissä päämotivaattori.

Homo- ja transihmisiä tapetaan mitä julmimmin ja nöyryyttävimmin tavoin ympäri maailman. Suurimmassa vaarassa ovat tyypillisesti transnaiset, Yhdysvalloissa etenkin tummaihoiset ja latinotransnaiset, joita usein vielä kuolemansa jälkeen häpäistään rikostutkinnassa ja mediassa.

Valtavan suuri osa maailman HLBTIQ-ihmisistä joutuu elämään pelon alla. Myös maissa, joissa homous on laillista. Myös maissa, joissa tasa-arvoinen avioliitto on laillistettu. Myös Yhdysvalloissa, ennen tätäkin.

Monissa maissa viharikoksia ei tilastoida lainkaan tai se tehdään leväperäisesti. Toisissa maissa syynä on viranomaisten yleinen työmoraali, toisissa se, ettei viharikoksia uskota tapahtuvan. Mitäs niitä dokumentoimaankaan. Toisissa ajatellaan, ettei viharikoksia tapahdu ja motiivi halutaan kuvitella toisenlaiseksi.

Suomessa harkittuja henkirikoksia ylipäänsä tapahtuu melko vähän ja ne ovat yleensä perheiden sisäisiä. Toki puukolla sohiminen kännissä voi kohdistua myöa HLBTI-ihmiseen vihasyystä, ei sen tarvitse olla harkittu rikos. (Valitettavasti osa viharikoksista on myös perheiden sisäisiä tappoja tai murhia.)

Suomessa viharikos-konseptilla käsitetään yleensä lähinnä maahanmuuttajia ja etnisiä vähemmistöjä, vaikka ne voivat koskea myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, vammaisia jne. Näiden suhteen ongelma ei Suomessa ole suuri, ei ainakaan henkirikoksissa, mutta se ei tarkoita, ettei viharikoksia lainkaan tapahtuisi.

Toivottavasti tämä karmaiseva tapahtuma edes lisää keskustelua viharikoksista ja homo/transfobiasta muutenkin. Toki aselaeistakin, mutta myös tästä.

Kommentoi
Name and Mail are required