Kun hömppä kohtaa scifin

En lue juurikaan viihdekirjallisuutta enkä varsinkaan chicklitiä, mutta kuin huomaamatta omiin teksteihini on alkanut hiipiä sen piirteitä. Ensimmäinen romantiikkanovellini vuonna 2013 tuli Ursulan chicklit-numeroon. Se kertoo huonekalumyyjästä, jolla on erikoinen makusynestesia.

Selvää pissismeininkiä oli myös kolmannessa Ursula-novellissani Super!, jonka päähenkilö oli blogaaja ja himotreenaaja. Sisimmäinen-romaanissa on hyvin aavistus chicklit-mäisiä piirteitä jäljellä, vaikka lähes kaikki niistä karsittiin pois mm. siksi, etten halunnut vahvistaa käsitystä transnaisten ääristereotyyppisestä naisellisuudesta. Viihdekirjana sitä voi toki edelleen pitää.

Nyt minulla on työn alla kaksi spefinovellia, joissa on hömppäelementtejä. En viitsi niistä hirveästi paljastaa koska ne ovat menossa kilpailuihin.

Mikähän tässä aiheessa sitten kiehtoo minua, vaikken juuri puhdasta hömppää itse lue? Hyvä kysymys. Kai se on jokin feministinen lähestymistapa. Chicklit-piirteissä romantiikassa ei toki ole mitään uutta, mutta selvä scifi tai vastaava on perinteisesti ollut aika maskuliininen genre. Erilaisten elementtien sekoittelu ja uusien lähestymistapojen luominen on hauskaa.

Mitä lukijat siitä pitävät on sitten hyvä kysymys.

2 Responses “Kun hömppä kohtaa scifin”

  1. Olen itse huomannut, että scifin päähenkilönaiset ovat aina rohkeita, reippaita ja toimeen tarttuvia. Useinhan scifikirjan päähenkilön tehtävänä on pelastaa maailma tai vastaavaa, joten kai sankarin on, oli kumpaa sukupuolta tahansa, olla kykenevä siihen. Näin myös naispäähenkilöillä on aktiivisen toimijan rooli.

    • Onhan scifissä paljon ns. “vahvoja naisia”, mutta paljon myös kelvottoman huonosti kirjoitettuja naishahmoja (eikää tietysti sankaruus itsessään tee kenestäkään vielä hyvää hahmoa). Syksyllä ilmestyvän ensimmäisen scifiromaanini Adenon päähenkilö Aava ei kyllä ole mikään rohkea ja reipas sankari, vaikka aktiivinen ja aloitteellinen toimija onkin.

      Chicklitissä on epätavallista se, että päähenkilö saa olla kiinnostunut esim. ulkonäöstään, siinä missä monessa genressä “pissikset” kelpaavat yleensä vain pahiksiksi.

Kommentoi
Name and Mail are required