Tosimies ja tosinainen

Tosimies googlettaa

Tosimies ei puhu eikä pussaa. Tosimies syö lihaa. Tosimies ei välitä langanlaihoista tytöistä, vaan pitää muodokkaista, oikeista naisista. Tosimies ei hakkaa naisia, mutta jos joku käy hänen naisensa kimppuun, hän hakkaa tämän.

Ja mitä näitä nyt oli. Myyttinen tosimies seikkailee jopa Selkäliiton tämän vuoden kampanjassa Tosimies huolehtii selästään.

Alun perin tosimies-juttu on perustunut äijäilyyn. Sittemmin käsitettä on alettu kääntää myös päälaelleen. Tosimies voi syödä tofua, tosimies voi itkeä. Lisäksi on myös tosinainen, vaikka minulle on hieman hämärän peitossa, millainen tämä on. Käsittääkseni ainakin kypsä ja aikuinen, ei enää tyttö.

Stereotyyppien kääntäminen päinvastaisiksi ei kuitenkaan välttämättä tee niistä vähemmän haitallisia. Ei ole lihavia tai kurvikkaita kohtaan kiva väittää, että vain hoikka nainen on kaunis, mutta ei se tarkoita, että hoikissakaan olisi mitään vikaa. Naisia ei kuulu hakata, mutta ei miehiäkään. (Tai muunsukupuolisia.)

Ongelma ei silti ole se, mitä tosimies erilaisissa fraaseissa tekee vaan itse tosimiehen ja -naisen konsepti. Se korostaa (kahden) sukupuolen merkitystä ja antaa ymmärtää, että olisi olemassa jokin täydellinen, aito, rehti tapa toteuttaa ja edustaa omaa sukupuoltaan.

Hyvin lähellä tosimiehen käsitettä on äijä, jättimäisiä liha-annoksia popsiva korsto, mutta ainakaan termi äijä ei sisällä tuota ideaa yhden sukupuolen oikeanlaisesta toteuttamisesta.

Nekin, jotka kokevat olevansa sataprosenttisesti miehiä tai naisia eivät useinkaan halua mennä sukupuoli edellä. Olen sukupuoleltani (cis)nainen, se vaikuttaa elämääni monella tapaa ja on ihan kiva olla nainen, mutta se ei kerro minusta vielä paljoa mitään. En ole tosinainen, rotunainen tai nainen isolla N:llä, olen vain naispuolinen ihminen eli nainen.

Onko todella olemassa ihmisiä, jotka samaistuvat tosimies-stereotyyppiin? Ehkä joku tosiaan ajattelee, että minä olen tosimies tai haluan olla ja niinpä minun kannattaa huolehtia selästäni. Vai kuitenkin “Hyvä tyyppi huolehtii selästään”?

2 Responses “Tosimies ja tosinainen”

 1. Tintti says:

  Kummeli on lanseerannut käsitteen:
  “paras A-luokka”.

  Voidaan käyttää ilmaisua:
  “Tämä mies on parasta A-luokkaa.”

  Esim. urkurit ovat parasta A-luokkaa.

Kommentoi
Name and Mail are required