Veitsellä muotoillut kasvot

Anu Holopaisen tieteisromaani Ihon alaiset on ilmeisesti luokiteltu nuortenkirjaksi, ja kirjaston nuortenhyllystä sen itsekin poimin Suomen-reissullani. Kuten kannesta voi päätellä, se on nuortenkirjaksi varsin tummasävyinen. Kirjassa mm. teiniprostituoitu kuvailee melko yksityiskohtaisesti työtään, on strippibaareja, väkivaltaa, kovaa kielenkäyttöä ja huumeita.

Oman aikansa suomalaisesta yhteiskunnasta kirja kertoo melko vähän, lukuunottamatta ihmisten pakkomiellettä kauneuskirurgiaan – minua tämä taustojen puute ei haitannut. “Luomuja” jopa syrjitään, heidän on vaikea saada esimerkiksi työpaikkaa. Kauneusleikkauksilla ei haeta vain pientä viilailua, vaan täydellisiä kroppia, animehahmojen naamoja ja ties mitä.

Ihon alaiset -kansi

Kirjan päähenkilö on 17-vuotias Jara, jota hävettää olla luomu. Virallisesti leikkely ei kuitenkaan onnistu ennen täysi-ikäisyyttä. Inka tanssii luomujen strippibaarissa, jossa yleisö on enemmän tai vähemmän katsomassa freak show’ta. Matias on tiukemman linjan luomuaktivisti. Plastikprincess kertoo blogissaan miten myy itseään ja haaveilee muokkauksista jo alaikäisenä.

Muihin samoihin aikoihin lukemiini suomalaisiin nuortenkirjoihin verrattuna kirja oli paljon paremmin kirjoitettu. Hahmot eivät ole paperisia stereotyyppejä, vaikka kärjistettyjä ovatkin. Usean näkökulmahenkilön kerronta toimii hyvin.

Holopainen loistaa etenkin dialogissa ja nettikommenttien kirjoittamisessa. Kirjan blogikommentit ja chattiviestit ovat huikean aidonoloisia – niiden sanasto tosin on käytännössä kokonaan nykypäivän slangia.

Pieninä huomioina kirjan lääketiedeosuus oli varsin toimivaa, vaikkei siinä paljoa yksityiskohtia ollutkaan. Tykkäsin myös siitä, että strippibaarissa tanssimista ei kirjassa esitelty negatiiviseen sävyyn: tanssijat olivat vapaaehtoisesti työssään ja pitivät siitä, vaikka siinä ongelmia olikin.

Kirjassa minua eniten häiritsi loppu. Useampi tarina tuntui jäävän kesken – ei pelkästään auki vaan osa tuntui melkein siltä kuin ne olisi unohdettu. Minulle tuli kyllä sellainen tunne, että koska tarinat ristesivät keskenään, ehkä osan henkilöistä kohtalo olisi selittynyt toisissa tarinoista, mutta se vain meni itseltäni ohitse.

Anu Holopainen on kirjoittanut tämän kirjan maailmaan sijoittuvan novellin ihoaiheiseen Marraskesi-novelliantologiaan, jonka olen toimittanut yhdessä Juha Jyrkkään kanssa. Se on tosin varsin erityylinen eikä sisällä samoja henkilöitä.

Kommentoi
Name and Mail are required